ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Ο Τραμπ ήθελε 10.000 στρατιώτες κατά των διαδηλωτών

Αποκάλυψη: Ο Τραμπ ήθελε 10.000 στρατιώτες κατά των διαδηλωτών
AP Photo/Rick Bowmer

Την παρουσία 10.000 ενεργών στρατιωτών στους δρόμους της Ουάσινγκτον και των άλλων πόλεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οργή των διαδηλωτών, μετά τη δολοφoνία του Τζορτζ Φλόιντ, ζήτησε στις αρχές της εβδομάδας ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με ανώτερες στρατιωτικές πηγές του αμερικανικού δικτύου CBS

Το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αντέκρουσαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

Ο Έσπερ πράγματι μετέφερε περίπου 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον σε περίπτωση ανάγκης, ωστόσο τα περίπου 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς, που είχε ήδη κινητοποιηθεί, δεν χρειάστηκαν ποτέ ενισχύσεις, οπότε τα στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με δεύτερη στρατιωτική πηγή, ο στρατηγός Μίλεϊ αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, αμφισβητώντας τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Όπως μεταδίδει το CBS το αίτημα του Αμερικανού προέδρου τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας θερμής και έντονης συνεδρίασης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Δευτέρα, κατά την οποία ο Τραμπ ζήτησε την άμεση παρουσία των 10.000 στρατιωτών.

Στους δρόμους 65.000 εθνοφρουροί

Περισσότεροι από 20.000 εθνοφρουροί έχουν κινητοποιηθεί σε 28 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον, λόγω των εκτεταμένων ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψης του στη Μινεάπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNNi, ο αριθμός των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 45.000 εθνοφρουρούς που βοηθούν στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού σε όλα τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από 66 χιλιάδες.

Η αμερικανική εθνοφρουρά συνιστά την εφεδρική δύναμη του αμερικανικού στρατού, η οποία παρεμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, έχοντας σκοπό της να «επιβάλλει την κυριαρχία της στους δρόμους», επιστρατεύοντας τον αναγκαίο αριθμό ανδρών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ