ΚΟΣΜΟΣ

Στο δικαστήριο για πρώτη φορά ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Στο δικαστήριο για πρώτη φορά ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Courtesy of Ramsey County Sheriff's Office via AP, File

Ενώπιον του δικαστηρίου θα εμφανιστεί σήμερα για πρώτη φορά ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο άνθρωπος που γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ πριν δύο εβδομάδες στη Μινεάπολη, την ίδια ώρα που στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε και έζησε ο 46χρονος, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη του.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πίεζε το γόνατό του στον λαιμό του 46χρονου άοπλου μαύρου, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιον του εισαγγελέα το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Ο 44χρονος Σόβιν απολύθηκε από το αστυνομικό Σώμα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο. Έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η κατηγορία ωστόσο που προστέθηκε στη συνέχεια – φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού. Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προκαλέσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ντόμινο μαζικών διαδηλώσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Πολλές αμερικανικές πολιτείες μάλιστα αναγκάστηκαν να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να συγκρατήσουν το κύμα οργής, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού εξαιτίας της μαζικότητας των κινητοποιήσεων.

Στο Χιούστον, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην τελευταία εκδήλωση στη μνήμη του αδικοχαμένου Φλόιντ, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η κηδεία του στο Πέρλαντ, προάστιο του Χιούστον. Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο KTVΤ, η σορός του θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του.

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακοίνωσε την ακύρωση των μαθημάτων σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου η κοινότητα του πανεπιστημίου να έχει την ευκαιρία να παραστεί στην τελετή μνήμης και να «συλλογιστεί πάνω στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο έθνος μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ