ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στην Αίγυπτο

Κορυφώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στην Αίγυπτο

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Αίγυπτος καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς. Η χώρα καθημερινά δίνει μάχη για να αποφευχθεί ραγδαία άνοδος και να περιοριστεί η διασπορά καθώς στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον ελάχιστες έως ανύπαρκτες διαθέσιμες κλίνες. 

Η κυβέρνηση «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου στους πολίτες προκειμένου να παραμένουν σπίτι και να περιορίσουν τις άσκεπες μετακινήσεις τους.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη γιορτή του Ραμαζανιού και της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, που «σφράγισε» τη λήξη του, καθώς πολλοί Αιγύπτιοι έκαναν μαζικές συγκεντρώσεις στα σπίτια και αντάλλασσαν επισκέψεις με συγγενείς και φίλους.

Τα νοσοκομεία που παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν αυξηθεί από 18 σε 347.

Επίσης, η χώρα διαθέτει 3.539 εντατικές, 35.000 κρεβάτια στα νοσοκομεία και 1000 κινητές μονάδες που παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Η υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει πλήρως να δώσουν αίμα για εκείνους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση προκειμένου να ενισχύσουν τα αντισώματά τους.

Η αγορά

Η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας. Αυστηρά είναι τα πρόστιμα στους οδηγούς που δεν φορούν μάσκα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Η κίνηση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες έχει ελάχιστα μειωθεί τις ώρες αιχμής, ενώ στους παρακείμενους δρόμους στα παράλια του Νείλου, είναι έρημοι ακόμη και το μεσημέρι.

Το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές λειτουργούν κανονικά, μετά βίας όμως διακρίναμε πωλητές και αγοραστές φορούν μάσκα και γάντια. Στις μπουτίκ, στις γειτονιές ευκατάστατων Αιγυπτίων, ακόμη και οι κούκλες που παρουσιάζουν τα ρούχα φορούν μάσκα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες τους μήνυμα κατά την εξάλειψη του κορονοϊού.

Η διάσωση του τουρισμού

Η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για τη διάσωση του Τουρισμού. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία έχουν απολυμανθεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις πυραμίδες, οι οποίες θα δεχθούν επισκέπτες μόνο στον εξωτερικό τους χώρο.

Επίσης, με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις αναμένεται να ανοίξουν – υπό προϋποθέσεις - μετά τις 15 Ιουνίου, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα εμπορικά κέντρα. Τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των αθλητικών σωματείων αναμένεται και ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου (ΕΝΟΚ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ