ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η οικογένεια προσφεύγει στον ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η οικογένεια προσφεύγει στον ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα
AP Photo/Jim Mone

Η οικογένεια του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου -σε κοινή θέα- από λευκούς αστυνομικούς, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ προσφεύγει στον ΟΗΕ και ζητά προτάσεις για τη συστημική μεταρρύθμιση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με το CNNi, με επιστολή τους στις 3 Ιουνίου προς την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, η οικογένεια του Αφροαμερικανού και ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ερευνήσει τον θάνατο του Φλόιντ και να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να ασκηθούν ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Επίσης, ζητούν μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών αποκλιμάκωσης, ανεξάρτητες έρευνες και αυτοψίες για κάθε δολοφονία που έχει διαπράξει η Αστυνομία. Ο Κραμπ σε δήλωσή του είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ένα μοτίβο και πρακτική ετών στέρησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαώματος στη ζωή σε βάρος μαύρων πολιτών.

Είπε, επίσης, ότι είχε ζητήσει την προστασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αμέτρητες περιπτώσεις αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων -συμπεριλαμβανομένων των Μάρτιν Λι Άντερσον στη Φλόριντα, Μάικλ Μπράουν στο Μιζούρι και Μπρεόνα Τέιλορ στο Κεντάκι - αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς ενώπιον ευθυνών, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία και βίντεο.

«Όταν μία ομάδα ανθρώπων, οποιασδήποτε εθνικότητας, συστηματικά αποστερείται του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή από την ίδια της την κυβέρνηση και για δεκαετίας, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην διεθνή κοινότητα για υποστήριξη και στα Ηνωμένα Έθνη για παρέμβαση. Θυμόμαστε τα λόγια του Αιθίοπα αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1963, με την οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για ισότητα και δικαιοσύνη μέχρι "η φιλοσοφία η οποία θεωρεί κάποια φυλή ανώτερη και άλλες κατώτερες, να εγκαταλειφθεί οριστικά. Μέχρι το χρώμα των ανθρώπων να μην είναι σημαντικότερο από το χρώμα των ματιών τους"», ανέφερε ο Κραμπ.

Οι νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι Τζότακα Έαντι και Τζασμίν Ραντ πρόσθεσαν:

«Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ την 1η Ιουνίου του 2020, όπου επεσήμανε ότι το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν εις βάρος του δικαιώματος στη ζωή των Αφροαμερικανών, αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της έκκλησης προς τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς πιστεύουμε ότι τα σχόλιά του θα αφυπνίσουν πολιτοφυλακές και βία εναντίον Αφροαμερικανών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ