ΚΟΣΜΟΣ

«Μας την έστησαν»: Διαδηλωτές στις ΗΠΑ περιγράφουν τη βία των Αρχών – Πάνω από 10.000 συλλήψεις

«Μας την έστησαν»: Διαδηλωτές στις ΗΠΑ περιγράφουν τη βία των Αρχών – Πάνω από 10.000 συλλήψεις
AP Photo

Με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών στη Μινεάπολη της Μινεσότα στις 25 Μαΐου, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περίπου 140 πόλεις και στις 50 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλες τις ΗΠΑ κατά τις διαδηλώσεις αυτές, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε τακτική χρήση σπρέι πιπεριού, λαστιχένιων σφαιρών, δακρυγόνων και γκλομπ κατά των διαδηλωτών, μέσων ενημέρωσης και περαστικών.

Σε αρκετές μεγάλες πόλεις επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να περιοριστούν οι ταραχές. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι συλλήψεις ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Παράλληλα, πολλές ήταν οι αναφορές για υπερβολική αστυνομική βία στις διαδηλώσεις. Περισσότερες από 130 αναφορές για επιθέσεις σε δημοσιογράφους από αστυνομικούς, έχουν καταγραφεί από τις 28 Μάϊου.

Στις 2 Ιουνίου, κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε έξι αστυνομικούς στην Ατλάντα της Τζόρτζια για υπέρμετρη βία που επέδειξαν κατά τη σύλληψη δύο φοιτητών στις 30 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της 30ης Μαΐου, υποβλήθηκαν 12.000 καταγγελίες κατά της αστυνομίας στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον για υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ένας αστυνομικός στο Ντένβερ του Κολοράντο απολύθηκε όταν έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, στην οποία έγραφε: «Ας ξεκινήσουμε τις ταραχές». Στη Νέα Υόρκη κυκλοφόρησαν βίντεο που απεικονίζουν αστυνομικούς να σημαδεύουν όπλα κατά των διαδηλωτών, να οδηγούν ένα SUV κατά του πλήθους, να σπρώχνουν έναν διαδηλωτή με μια πόρτα αυτοκινήτου, έναν αξιωματικό να κραδαίνει ένα λευκό σύμβολο υπεροχής, και έναν άλλο να σπρώχνει μια γυναίκα στο έδαφος, τραυματίζοντάς την με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία.

Αλλά και αρκετοί ακόμα διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ χρειάστηκε να νοσηλευτούν, φέροντας τραύματα από τις λαστιχένιες σφαίρες, από δακρυγόνα και γκλομπ. Σύμφωνα με αναφορές, αστυνομικοί διέλυσαν σκηνές, αλλά και μπουκαλάκια νερό που προορίζονταν για τους διαδηλωτές.

Στη Μινεάπολη, ο Νταν Ρόχας συνελήφθη το πρωί της 27ης Μαΐου. Παρότι δεν είχε διαδηλώσεις εκείνη την ώρα, ο Ρόχας αποφάσισε να καθαρίσει τα απομεινάρια από τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έξι αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Αρκετοί από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, φοβούμενοι αντίποινα της αστυνομίας, καθώς σε βάρος τους εξακολουθούν να εκκρεμούν κατηγορίες.

Οι διαδηλωτές, περιγράφοντας τις τακτικές της αστυνομίας, ανέφεραν ότι οι αστυνομικές αρχές τους περικύκλωναν και τους εμπόδιζαν από το να διαφύγουν, συχνά έως ότου τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Μία διαδηλώτρια στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, δήλωσε πως επέστρεφε στο διαμέρισμά της, πριν από τις 6, ώρα που ξεκινούσε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, και οι αστυνομικοί μπλόκαραν τους διαδηλωτές και εμπόδιζαν τις εξόδους. Η ίδια συνελήφθη δύο δρόμους μακριά από το σπίτι της, εν μέσω αποδοκιμασιών από ανθρώπους που διαμαρτύρονταν από τα μπαλκόνια τους.

«Μας πέρασαν χειροπέδες και μας άφησαν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο για περίπου πέντε ώρες. Ζήτησα ιατρική βοήθεια και μου το αρνήθηκαν, ήμουν με τις χειροπέδες για πάνω από πέντε ώρες και το χέρι μου μάτωσε, μέχρι να με αφήσουν τελικά ελεύθερη», δήλωσε σύμφωνα με τη Guardian.

«Η αστυνομία μάς την έστησε για να μας συλλάβει. Έκλεισαν τους δρόμους αναγκάζοντάς μας να φτάσουμε στη γέφυρα της Margaret Hunt Hill. Όταν βρισκόμασταν στη γέφυρα, η αστυνομία μπλόκαρε και τις δύο εξόδους μπροστά και πίσω μας», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής στο Ντάλας του Τέξας, ο οποίος συνελήφθη την 1η Ιουνίου και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ