ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Die Linke: Η Τουρκία να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Γερμανία - Die Linke: Η Τουρκία να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο
INTIME NEWS / ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Επίκαιρες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, απηύθυνε το αριστερό κόμμα Die Linke σχετικά με την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας, αλλά με έμφαση στην κλιμακούμενη ρητορική της Άγκυρας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, το γερμανικό αριστερό κόμμα διαπιστώνει «συμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό της Άγκυρας» ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016.

Ωστόσο, το Die Linke σπεύδει να επισημάνει πως το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων μονομερώς από την Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου, συνιστά μια πράξη «μη αποδεκτή», για την οποία, όπως υπογραμμίζεται, φέρει ευθύνη η Άγκυρα.

«Εξ όσων γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώσεις από την επίσημη τουρκική πλευρά ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “ανοιχτά” συνέβαλαν στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημειώνεται στη σχετική επερώτηση των βουλευτών της γερμανικής Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει ξανά την προστασία των συνόρων. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, «δεν έχει παρατηρηθεί η εφαρμογή» της ανακοίνωσης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πως θα στείλει ειδικές δυνάμεις στον Έβρο προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των συνόρων από πρόσφυγες.

Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η γερμανική κυβέρνηση, προς το παρόν ούτε ομάδες μεταναστών και προσφύγων βρίσκονται στην τουρκική όχθη του Έβρου ούτε διαπιστώνεται αύξηση της «παράτυπης» διέλευσης στο Αιγαίο. Όπως τονίζεται ακόμη στην απάντηση, «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και της έχει ζητήσει σε όλα τα επίπεδα να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Το Die Linke ρώτησε, εξάλλου, την κυβέρνηση Μέρκελ και για το ζήτημα της βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία και για τη χρήση όπλων από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ως προς το ζήτημα αυτό, η γερμανική κυβέρνηση απάντησε πως δεν γνωρίζει περισσότερα από αυτά που έχουν γραφτεί στον Τύπο. Πάντως, ούτε Γερμανοί αστυνομικοί ούτε αστυνομικοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στον Έβρο συμμετείχαν σε δράσεις που περιλάμβαναν άσκηση βίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για ανθρώπους που έρχονται από την Τουρκία συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στην Κομισιόν ως «θεματοφύλακα των Συνθηκών» και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα όμως επισημαίνει πως σε μια αξιολόγηση για τον τρόπο που ενήργησε η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «πρέπει να σταθμιστεί το νόμιμο συμφέρον της Ελλάδας για την ακεραιότητα των κρατικών της συνόρων και τη διατήρηση της τάξης από τη μια, και οι απαιτήσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου από την άλλη».

Για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η Αριστερά ήθελε να μάθει για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Ενώ απαντά ότι δεν διαθέτει δικές της πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι «παρακολουθεί τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία και υποστηρίζει τη μείωση αυτών των εντάσεων σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ενημερώσει την Τουρκία για αυτό.»

Ενισχύεται μέσω Frontex η παρουσία των Γερμανών στην Ελλάδα

Τέλος, αναφορικά με τη γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα στο προσφυγικό τονίζεται στην απάντηση ότι με 72 αστυνομικούς, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από άλλα κράτη στην αποστολή της Frontex στην Ελλάδα. Εκτός αυτού διέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο και φέτος την άνοιξη ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Στην πορεία του χρόνου σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με περίπου 250.000 ευρώ την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της ελληνικής συνοριοφυλακής, η οποία βρίσκεται υπό σύσταση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ