ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός ήταν ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε - 34 χρόνια μετά η σουηδική δικαιοσύνη δείχνει το δράστη

Αυτός ήταν ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε - 34 χρόνια μετά η σουηδική δικαιοσύνη δείχνει το δράστη
AP Photo

Ο Στιγκ Ενγκστρομ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες.

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».

Με τα λόγια αυτά του εισαγγελέα, κλείνει ίσως η πιο μακραίωνη πολιτική εκρεμότητα στην ιστορία της Σουηδίας.

Ο Ούλοφ Πάλμε, πρωθυπουργός τότε της Σουηδίας, δολοφονήθηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986.

Η αποτυχία εξιχνίασης της υπόθεσης, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της Σουηδίας, προκάλεσε επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα, η οποία υπερηφανεύεται για τη δεκτικότητα και την ανοχή της.

Ο «αρχιτέκτονας» της νέας Σουηδίας

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986. Κάποιοι τον θεωρούν αρχιτέκτονα της σύγχρονης Σουηδίας, αλλά οι συντηρητικοί απεχθάνονταν τις αντι-αποικιακές του απόψεις και την κριτική του εις βάρος των ΗΠΑ.

Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής.

Η αστυνομία κατηγορήθηκε ευρέως ότι απέτυχε στην αρχική έρευνα. Το 1989 είχε κριθεί ένοχος για την δολοφονία του ένας μικροεγκληματίας αλλά άσκησε έφεση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Το 2004 πέθανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ