ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανική έκθεση: Παραβιάσεις στα όρια της εθνοκάθαρσης από την Τουρκία στη Συρία

Αμερικανική έκθεση: Παραβιάσεις στα όρια της εθνοκάθαρσης από την Τουρκία στη Συρία
Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP

Για «σημαντικές παραβάσεις» της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων στη βόρεια Συρία εγκαλεί την Τουρκία αμερικανική έκθεση ομοσπονδιακής επιτροπής.  

Η έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), μία επιτροπή διορισμένη από το αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις περιοχές της βόρειας Συρίας που έχει καταλάβει και θα συνεχίσει να το κάνει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέμβουν για να τη σταματήσουν.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Τουρκία όσο και σε περιοχές που καταλαμβάνει η χώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ανεξάρτητης δικομματικής ομοσπονδιακής επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επόπτευση του διεθνούς δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης στο εξωτερικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποκριθούν πως δεν βλέπουν καθώς εξελίσσεται αυτή η καταστροφή», δήλωσε η Ναντίν Μαένζα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, διεθνείς παρατηρητές και ανεξάρτητες επιτροπές έχουν γίνει μάρτυρες σημαντικής καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών που «διευθύνονται» από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.

«Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο άμεσα την πολύτιμη εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία που εδώ και καιρό σηματοδοτεί τη βορειοανατολική και απειλεί τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της αυτόνομης διοίκησης», δήλωσε η Μαένζα, αναφερόμενη στην κουρδική περιοχή.

Σε «ειδική λίστα παρακολούθησης»

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Τουρκία έχει αναμειχθεί στη βόρεια Συρία με τρεις διαφορετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων έχει πάρει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών, ανοίγοντας τουρκικά σχολεία και παραρτήματα της ανώτερης θρησκευτικής της Αρχής, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Η διμερής ομάδα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αποσυρθεί από τα βορειοανατολικά, τμήματα των οποίων εισέβαλε τον Οκτώβριο αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας ήταν να σπρώξει από τα νότια σύνορά τους, τους Κούρδους μαχητές που θεωρεί ως συνεργάτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, την μαχητική ομάδα που διεξάγει εδώ και δεκαετία εξέγερση στην Τουρκία.

Η έκθεση της επιτροπής δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Μάικ Πομπέο, μάλιστα, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία βρήκε ότι «οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παραμένουν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη θρησκευτική πρακτική και μια σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και της κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο περιλαμβάνεται στην «ειδική λίστα παρακολούθησης».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολλοί Σύριοι είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή λόγω «ενός τρόπου εκφοβισμού από συριακές ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Τουρκία».

Δραματική επιδείνωση

Η Έιμι Όστιν Χολμς, καθηγήτρια μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Κέντρο Woodrow Wilson, δήλωσε ότι οι συνθήκες στη βορειοανατολική Συρία έχουν επιδεινωθεί δραματικά για τους Χριστιανούς – συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Σύρων, των Χαλδαίων και των Αρμενίων – καθώς και για τους Γιαζίντι, οπαδούς αρχαίας μονοθεϊστικής θρησκείας.

«Σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν, απήχθησαν, βιάστηκαν, κρατήθηκαν, υπέστησαν αναγκαστική θρησκευτική μεταστροφή και κρατήθηκαν για λύτρα έως ότου οι οικογένειές τους πληρώσουν υπερβολικά χρήματα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους», δήλωσε η Χολμς.

«Οι τόποι λατρείας τους έχουν καταστραφεί, παραμορφωθεί και λεηλατηθεί. Ακόμη και τα νεκροταφεία τους έχουν κατεδαφιστεί και βανδαλιστεί».

Οργανώσεις δικαιωμάτων και ομάδες υπεράσπισης έχουν επίσης τεκμηριώσει εκτεταμένες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής γυναικών Κούρδων και Γιαζίντι, στα χέρια των συμμάχων ανταρτών της Τουρκίας, που είναι τώρα γνωστοί ως Συριακός Εθνικός Στρατός.

Η Χολμς προειδοποίησε ότι, εκτός εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τις περιοχές που υπόκεινται στην κυβέρνησή της, που περιλαμβάνουν το Τελ Αμπάντ, το Ρας αλ-Αίν και τον Αφρίν, είναι απίθανο να επιστρέψουν οι θρησκευτικές μειονότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ