ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο κορωνοϊός απειλεί να εξαφανίσει 1 στα 10 μουσεία του κόσμου

Πώς ο κορωνοϊός απειλεί να εξαφανίσει 1 στα 10 μουσεία του κόσμου
AP Photo/Luca Bruno

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επίδραση που είχει η πανδημία του κορωνοϊού στα μουσεία του κόσμου έκρουσε σήμερα η UNESCO

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO, τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ίσως ποτέ να μην ξαναλειτουργήσουν ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα,

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ σχεδόν 1.600 μουσείων σε 107 χώρες από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) –που εδρεύει στο Παρίσι και που συνδέεται με την UNESCO-- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία σε όλον τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ο κλάδος των ιδιωτικών μουσείων βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολλών χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες. Σε αφρικανικές, ασιατικές και αραβικές χώρες, πάνω από ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι ίσως θα πρέπει να κλείσουν για πάντα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Ακόμα και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.

Πολλά μεγάλα μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια που πουλούν στους τουρίστες και η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ίδιος.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές που εξέρχονται από πολέμους θα δουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί να πηγαίνει πίσω για πολλά χρόνια, δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ, αναφερόμενος στη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου η UNESCO βοηθά τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν μουσεία.

Στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ, μεταξύ άλλων, πολλά νέα προγράμματα ανεστάλησαν.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ