ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ενώπιον των εισαγγελέων του Μπέργκαμο ο Κόντε για την κρίση

Ιταλία: Ενώπιον των εισαγγελέων του Μπέργκαμο ο Κόντε για την κρίση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πρόκειται να καταθέσει την Παρασκευή ενώπιον των εισαγγελέων του Μπέργκαμο, σχετικά με το ποιος έπρεπε να αποφασίσει την δημιουργία κόκκινης ζώνης στην Λομβαρδία.

Ο Κόντε (όπως και η υπουργός εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και ο υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα που επίσης θα καταθέσουν), δεν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα και δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η δημιουργία «κόκκινης ζώνης» στις περιοχές της Λομβαρδίας Αλτσάνο και Νέμπρο, στα τέλη του Φλεβάρη, θα έπρεπε να διαταχθεί από την κυβέρνηση ή από την τοπική περιφέρεια. Πρόκειται για μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στον ιταλικό Βορρά.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος κλήθηκε ήδη να καταθέσει, τόνισε ότι κατά την άποψή του, ο προσωρινός αποκλεισμός της περιοχής, ήταν αρμοδιότητα της κυβέρνησης της Ρώμης. «Την Παρασκευή θα αναφερθώ σε όλα τα γεγονότα που γνωρίζω, δεν ανησυχώ» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αύξηση των κρουσμάτων, μείωση του αριθμού των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 236.142. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.167. Παράλληλα, 171.338 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, Τετάρτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 235.763 και είχαν χάσει την ζωή τους 34.114 άνθρωποι ενώ 169.936 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 53 άνθρωποι και καταγράφηκαν 379 νέα κρούσματα. 1.402 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 236 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.131 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.270 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 177 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 18 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 112.

Στην Λομβαρδία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός: το τελευταίο εικοσιτετράωρο νόσησαν 252 άνθρωποι. Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα, πάντως, παρά τις συνέπειες της πανδημίας, τρεις στους τέσσερις Ιταλούς θα ήθελαν να πάνε, έστω και ολιγοήμερες διακοπές.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τέλος, από την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζεται να επιτρέψει και πάλι την διεξαγωγή ματς ποδοσφαίρου μεταξύ φίλων (τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ιταλία) όπως και να δώσει «πράσινο φως» σε αθλήματα που προϋποθέτουν πολύ στενή επαφή μεταξύ των παικτών, όπως είναι το ράγκμπι, το μπάσκετ και η υδατοσφαίριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ