ΚΟΣΜΟΣ

Τί σκέφτονται οι πολίτες της Ευρώπης για το Brexit;

Τί σκέφτονται οι πολίτες της Ευρώπης για το Brexit;
REUTERS/Yves Herman

Αποφάσεις λαμβάνει η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για τη συμβιβαστική συνθήκη που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τί πιστεύουν ωστόσο για αυτό οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης;

Καταρχήν πρέπει να διασαφηνιστεί τι είναι αυτό που βασικά ζητάει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γράφει το BBC επικαλούμενο την επιστολή που έστειλε το Νοέμβριο ο κ. Κάμερον στον Ντόναλντ Τουσκ, τέσσερα είναι τα σημεία κλειδιά των βρετανικών αιτημάτων.

Πρόκειται αρχικά για το κομμάτι της οικονομικής διακυβέρνησης με την Βρετανία να επιθυμεί να αναγνωριστεί ότι το ευρώ δεν είναι το μοναδικό νόμισμα της Ένωσης, πως δεν θα μειονεκτούν όσες χώρες δεν το έχουν υιοθετήσει αλλά και πως η Βρετανία δεν θα συμμετέχει σε διασώσεις χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα εντός της ζώνης του ευρώ.

Επίσης, ο κ. Κάμερον έθεσε το θέμα της ανταγωνιστικότητας επιθυμώντας τη μείωση του "εμποδίου" όπως το χαρακτηρίζει της υπερβολικής θέσπισης κανόνων για θέμα αγοράς.

Σχετικά με τη μετανάστευση, η Βρετανία χαράσσει τη διαπραγματευτική της γραμμή ζητώντας να αποδυναμωθεί η δυνατότητα κάποιου που έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητάει συγκεκριμένα προνόμια έως ότου καταγράψει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παραμονής στη χώρα.

Ενώ τέλος αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, η Βρετανία ζητάει να της επιτραπεί η απόσυρση της συμμετοχής της από την ιδρυτική φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, με παράλληλη χορήγηση ευρύτερων εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μπλοκάρεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απασχολημένη με το προσφυγικό η υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ωστόσο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι όσο σημαντικό και αν θεωρείται το ζήτημα της αποφυγής ενός Brexit, οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών της Ένωσης είναι εμφανώς απασχολημένες με άλλα θέματα, με κυριότερο το προσφυγικό.

Στη Γαλλία υπάρχει η άποψη ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον διαμαρτύρεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε ενώ πολλοί νιώθουν πως έαν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ένωση δεν θα στεναχωριόντουσαν ιδιαίτερα.

Από την άλλη, όμως, αναγνωρίζουν ότι η παρουσία της τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά βοηθάει γι'αυτό και ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως είναι έτοιμος να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις, ακόμα και στο θέμα της αυστηροποίησης μέτρων για τις προνοιακές δομές των μεταναστών δεδομένου ότι και η γαλλική κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδράει στην αθρόα προσέλευσή τους.

Οι Δανοί νιώθουν ότι είναι πιο κοντά στους Βρετανούς και θα ήθελαν σφοδρά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία μπήκαν μαζί το 1973.

Το εμπόριο που κάνουν κάθε χρόνο οι δυο χώρες είναι περίπου αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ο σκεπτικισμός που περιβάλλει την βρετανική σκέψη γύρω από το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκει ευήκοα ώτα διαχρονικά στην Κοπεγχάγη.

Αυτό που κυρίως φέρονται να θέλουν οι Δανοί αναφορικά με την παραμονή της Βρετανίας είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι έτσι δομημένη στο σκέλος των προνοιακών επιδομάτων ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και η ίδια.

Το προσφυγικό πραγματικά κυριαρχεί στη γερμανική κοινή γνώμη η οποία δεν δείχνει να έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα τη συζήτηση γύρω από τη Βρετανία.

Εκτιμάται όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, όπως μεταδίδει η Γερμανίδα δημοσιογράφος Φαμπρίκα Τζόστεν από τις Βρυξέλλες.

Και αυτό γιατί όπως λέει η Βρετανία αποτελεί για τη Γερμανία μια σημαντική εξαγωγική αγορά, ειδικά για τα γερμανικά αυτοκίνητα.

Επιμένει η δημοσιογράφος ότι το μεγάλο πρόβλημα για το Βερολίνο είναι η μετανάστευση και η τρομοκρατία και σε αυτό η Άγκελα Μέρκελ -πιστεύουν οι Γερμανοί- έχει μείνει μόνη να υπερασπίζεται αρχές αλληλεγγύης την ώρα που άλλες χώρες απέχουν.

Οι Πολωνοί δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στη συζήτηση αν και ένα από τα θέματα που κινούνται προς διευθέτηση είναι αυτό των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών δείχνει ότι θέλει την παραμονή της Βρετανίας κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους καθώς βλέπουν στο πρόσωπο της γειτονικής Ρωσίας την ανάγκη για μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ισπανία όλα τα μεγάλα κόμματα -αν και ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή- έχουν δώσει το πράσινο φως για μια συμφωνία με την Βρετανία εκτός από τους Podemos που αρνούνται προειδοποιώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι Ισπανοί που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο -περίπου 200.000- θα χάσουν κάποια προνοιακά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ