ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Παραδοχή «λάθους» από Αμερική για βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο

Αφγανιστάν: Παραδοχή «λάθους» από Αμερική για βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο

Σε παραδοχή του ότι η αεροπορική επίθεση σε νοσοκομείο της πόλης Κουντούζ του Αφγανιστάν ήταν λάθος προέβη ο διοικητής του αμερικανικού στρατού της διεθνούς δύναμης στη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, ο στρατηγός Τζον Κάμπελ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στόχευαν ποτέ σκοπίμως μια προστατευόμενη ιατρική εγκατάσταση.


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακτήσουν την πόλη από τους Ταλιμπάν.


Όπως είπε ο στρατηγός Κάμπελ, οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν μετά το 2016.


Με βάση το τωρινό σχέδιο, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τα επίπεδα του στρατεύματός τους αριθμητικά από περίπου 9.800 στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε περίπου 1.000 στρατιώτες που θα έχουν ως βάση τους την πρεσβεία της χώρας, με αφετηρία το 2017.


Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC, η «δύσκολη κατάσταση ασφαλείας» ενδέχεται να απαιτήσει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με αυτή τη μείωση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του στρατηγού.


Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση MSF, πάντως, έχει κάνει έκκληση για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με την επίθεση στην Κουντούζ, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει καμπάνια στο twitter στηρίζοντας το αίτημα αυτό.


Όπως επισημαίνει μάλιστα, οι ανακοινώσεις από την αφγανική κυβέρνηση φανερώνουν ότι το νοσοκομείο είχε σκοπίμως γίνει στόχος και η πράξη ενέχει θέση εγκλήματος πολέμου.


Ο στρατηγός Κάμπελ μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζοντας ότι «η απόφαση για εναέρια πυρά ήταν αμερικανική και ελήφθη μέσα στην αμερικανική ιεραρχία».


Ο κ. Κάμπελ είπε ότι η προταθείσα αεροπορική επίθεση πέρασε από αυστηρές στρατιωτικές διαδικασίες πριν λάβει χώρα, με σκοπό να αποφευχθούν τέτοια λάθη.


Πρόσθεσε ότι η επίθεση ζητήθηκε από τις αφγανικές δυνάμεις που μάχονταν τους Ταλιμπάν στην Κουντούζ και οι οποίες βρίσκονταν σε επικοινωνία με τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις στο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ