ΚΟΣΜΟΣ

Το Zoom παραδέχτηκε ότι έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης

Το Zoom παραδέχτηκε ότι έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης
Screen Grab/YouTube

Η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom ανακοίνωσε χθες ότι συναίνεσε με το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης να κλείσει τους λογαριασμούς Αμερικανών ακτιβιστών και ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την δημοφιλή εφαρμογή για να τιμήσουν την επέτειο της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, παραδέχτηκε την ενέργειά της ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα κατασκευάσει λογισμικό για να αποτρέπει το αίτημα να κλείνει λογαριασμούς χρηστών που της διατυπώνουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη περί ελευθερίας του λόγου μετά την ανακάλυψη από προβεβλημένους ακτιβιστές στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί τους έπειτα από την επέτειο της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν από το Πεκίνο στις 4 Ιουνίου του 1989.

Άγνωστο παραμένει γιατί οι συναντήσεις στην πλατφόρμα ήταν κλειστές και οι λογαριασμοί κλειδωμένοι με το Zoom να λέει ότι ήταν υποχρωμένο να συμμορφώνεται με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Χθες το βράδυ ωστόσο η εταιρεία εξέδωσε την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση ειδοποίησε την πλατφόρμα σχετικά με τέσσερις τηλεδιασκέψεις σε αυτήν που είχαν ως θέμα την θλιβερή επέτειο.

«Η κινεζική κυβέρνηση μάς πληροφόρησε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη στην Κίνα και απαίτησε το Zoom να κλείσει τις τηλεδιασκέψεις αυτές και τους λογαριασμούς από τους οποίους γίνονταν», ανέφερε η εταιρεία προσθέτοντας ότι έκλεισε τους λογαριασμούς χρηστών από την ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με την Zoom, το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν της επιτρέπει να «απομακρύνει συγκεκριμένους συμμετέχοντες από μια συνάντηση ή να μπλοκάρει συμμετέχοντες από μια συγκεκριμένη χώρα».

«Με δεδομένο αυτό, λάβαμε την απόφαση να τερματίσουμε τρεις από τις τέσσερις συναντήσεις και να αναστείλουμε ή να κλείσουμε τους λογαριασμούς χρηστών που συνδέονται με αυτές τις συναντήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτοτε επανέφερε τους τρεις λογαριασμούς που είχε κλείσει και θα κατασκευάσει λογισμικό που θα της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να απομακρύνει συμμετέχοντες από συγκεκριμένες χώρες.

Η εταιρεία δεν κατονόμασε τους χρήστες των λογαριασμών που έκλεισε.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες ο Γουάνγκ Νταν και ο Ζου Φενγκσούο -δύο επιζώντες της επιχείρησης στην Τιενανμέν που ζουν στις ΗΠΑ- αλλά και ο Λι Τσέουκ-γιαν, ο διοργανωτής στο Χονγκ Κονγκ της ετήσιας τελετής μνήμης, είπαν ότι ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί τους.

Το Ζoom είναι το τελευταίο από μια σειρά δυτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εταιρειών τεχνολογίας που δέχεται αίτημα από αυταρχική κυβέρνηση.

Η λειτουργία της εταιρείας δεν είναι μπλοκαρισμένη σττην Κίνα σε αντίθεση με άλλες δυτικές πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, που εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να εισέλθουν στην κινεζική αγορά πριν από χρόνια εξαιτίας των απαιτήσεων του Πεκίνου να λογοκρίνει και να παρακολουθεί το περιεχόμενο.

Tρεις ρεπουμπλικανοί βουλευτές στις ΗΠΑ ζήτησαν από την Zoom να διευκρινίσει την πρακτική της συλλογής δεδομένων και την σχέση της με την κινεζική κυβέρνηση.

«Δεν παραδώσαμε καμία πληροφορία σχετικά με τους χρήστες ή με το περιεχόμενο των τηλεδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση. Δεν διαθέτουμε πίσω πόρτα που να επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθήσει μια τηλεδιάσκεψη χωρίς να είναι ορατός», ανέφερε η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ