ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ενώπιον της εισαγγελέως του Μπέργκαμο ο Κόντε και δύο υπουργοί του

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ενώπιον της εισαγγελέως του Μπέργκαμο ο Κόντε και δύο υπουργοί του
Η εισαγγελέας του Μπέργκαμο, Μαρία Κριστίνα Ρότα, στο κυβερνητικό μέγαρο, στην Ρώμη AP Photo / Roberto Monaldo

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης οι καταθέσεις του πρωθυπουργούΤζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, ενώπιον της εισαγγελέως του Μπέργκαμο, Μαρία Κριστίνα Ρότα, για την υπόθεση να μην να μην κηρυχθεί άμεσα σε «κόκκινη ζώνη» περιοχή της Λομβαρδίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή το Φεβρουάριο είχε μετατραπεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Εξερχόμενη του κυβερνητικού μεγάρου, η εισαγγελέας δήλωσε ότι «από τον Ιταλό πρωθυπουργό και τους υπουργούς, υπήρξε μεγάλη θεσμική συνεργασία».

Παράλληλα, διέψευσε ότι θεωρεί πως η ευθύνη για την όλη υπόθεση είναι της κυβέρνησης και όχι της περιφέρειας της Λομβαρδίας.

Τόνισε, δε, ότι σχετική δήλωσή της (σ.σ. περί ευθύνης της κυβέρνησης) πριν λίγες ημέρες, βασιζόταν μόνον στα στοιχεία και σε διάφορες δηλώσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή.

Μένει να διαπιστωθεί, τώρα, αν η εισαγγελέας του Μπέργκαμο αποφασίσει ότι κατά τους χειρισμούς της όλης αυτής υπόθεσης παραβιάστηκε ο νόμος, και, ενδεχομένως, ποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος γι’ αυτό.

Κορωνοϊός: 56 νεκροί και 163 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο

Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία, βάσει του επίσημου υπολογισμού, είναι 236.305. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.223. Παράλληλα, 173.085 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Πέμπτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 236.142 και είχαν χάσει την ζωή τους 34.167 άνθρωποι ενώ 171.338 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 56 άνθρωποι και βάσει των αναλυτικών στοιχείων, καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα. 1.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, όμως, η ιταλική Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι βάσει νέων υπολογισμών, το σύνολο των κρουσμάτων του τελευταίου εικοσιτετραώρου, από τα 163, αυξάνεται στα 393.

Στο μεταξύ, 227 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 3.893 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 24.887 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 216 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 3 περισσότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 345.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ