ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μακρόν για τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών λόγω κορωνοϊού

Διάγγελμα Μακρόν για τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών λόγω κορωνοϊού
Φωτογραφία αρχείου Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών λόγω του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τηλεοπτικό διάγγελμά του, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα μαζικών διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

«Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας ότι ολόκληρη η γαλλική επικράτεια περνά στο «πράσινο».

«Ήδη από αύριο, όλη η επικράτεια, εκτός της Μαγιότ και της Γουιάνας όπου ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά...θα περάσει στην πράσινη ζώνη, πράγμα που θα επιτρέψει την ισχυρότερη επανεκκίνηση της απασχόλησης και το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στην περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς», είπε.

Το μέτρο υπήρξε επίμονο αίτημα του τομέα της εστίασης. Μέχρι σήμερα, καφέ και εστιατόρια της περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν παρά τους εξωτερικούς τους χώρους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης ότι η φοίτηση σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει υποχρεωτική από τις 22 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα οι μαθητές φοιτούσαν σε εθελοντική βάση και οι δυνατότητες υποδοχής των σχολείων ήταν περιορισμένες εξαιτίας της εφαρμογής αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας.

«Θα ξαναβρούμε την Γαλλία», υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το τέταρτο τηλεοπτικό του διάγγελμα από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να κοκκινίζουμε για τα αποτελέσματά μας», τόνισε, την στιγμή που η διαχείριση της κρίσης δέχεται επικρίσεις.

Τονίζοντας ότι «500 δισεκατομμύρια ευρώ» δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας για την χρηματοδότηση των δαπανών που συνδέονται με την κρίση.

«Η μόνη απάντηση είναι η οικοδόμηση ενός αειφόρου και ισχυρού οικονομικού μοντέλου, αύξηση της εργασίας και της παραγωγής για να μην εξαρτώμαστε από τους άλλους».

«Η Γαλλία θα είναι ανυποχώρητη απέναντι στον ρατσισμό»

Αναφερόμενος στις φυλετικές εντάσεις και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε:

«Θα είμαστε αδιάλλακτοι με κάθε είδος ρατσισμού, αντισημιτισμού, και φυλετικής διάκρισης. Είμαστε ένα έθνος όπου όλοι, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την καταγωγή τους, πρέπει να βρίσκουν τη θέση τους».

Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις στην χώρα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετάδοση προερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από καταστροφές αγαλμάτων και την αμφισβήτηση έργων τέχνης του παρελθόντος που οι διαδηλωτές θεωρούν προσβλητικά ή ρατσιστικά.

Ο Μάκρον δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει αγάλματα ή μνημεία από δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι «η δημοκρατία δεν θα διαγράψει κανένα ίχνος ή κανένα όνομα από την ιστορία της», ενώ υποστήριξε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά το διάγγελμά του.

«Χωρίς δημοκρατική τάξη, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια ούτε ελευθερία. Αυτή διασφαλίζουν η αστυνομία και η χωροφυλακή. Εκτίθενται σε καθημερινούς κινδύνους εκ μέρους μας, γι 'αυτό αξίζουν την υποστήριξη των δημόσιων αρχών και την αναγνώριση του έθνους», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ