ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σκληρό βίντεο «καίει» και δεύτερο αστυνομικό

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σκληρό βίντεο «καίει» και δεύτερο αστυνομικό
Screen Grab/YouTube

Μπορεί η φονική λαβή του αστυνομικού Ντέρεκ Σοβίν να ήταν αυτή που προκάλεσε τον φρικτό θάνατο του μαύρου Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, σε μια δολοφονία που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, όμως νέο αποκαλυπτικό βίντεο  αποδεικνύει ότι η αναλγυσία του συναδέλφου του Του Θάο ήταν εξίσου εγκληματική.

Το νέο σκληρό βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνεται στον Του Θάο, ένας από τους τέσσερις πρώην αστυνομικούς που κλήθηκαν στο συμβάν το πρωί της 25ης Μαΐου, μετά από κλήση υπαλλήλου ψιλικατζίδικου, ο οποίος ανέφερε στην αστυνομία ότι ο Τζορτζ Φλόιντ φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει πλαστό χαρτονόμισμα για να αγοράσει τσιγάρα.

Το βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο, δείχνει τον Θάο να αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις περαστικών να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει τον συνάδελφό του, ο οποίος είχε ακινητοποιήσει τον Φλόιντ και επί εννέα σχεδόν λεπτά τον έπνιγε βασανιστικά με το γόνατό του, την ώρα που το θύμα διαμαρτυρόταν λέγοντας «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή το πρωί από τον Μπεν Κραμπ, δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Φλόιντ.

Το βίντεο έχει τραβηχτεί από μία ελαφρώς πιο ευρεία οπτική γωνία σε σχέση με το αρχικό βίντεο που έφερε στο φως την υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ.

Ο Κραμπ έγραψε: «ο Του Θάο φρουρούσε την ώρα που ο Ντέρεκ Σοβίν δολοφονούσε τον Τζορτζ Φλόιντ… ενώ οι μάρτυρες της εκτέλεσης προσπαθούσαν να υψώσουν το ανάστημά τους για δικαιοσύνη, θέλοντας να σώσουν τη ζωή του Τζορτζ».

Ακόμη ένας νεκρός

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε ακόμη ένας μαύρος πολίτης στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο 27χρονος Ρεϊσάρντ Μπρουκς πρόβαλε αντίσταση στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν διότι το αλκοτέστ στον οποίο τον υπέβαλαν έδειξε ότι δεν ήταν νηφάλιος.

Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του GBI, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βίντεο από κάμερες έξω από το εστιατόριο Γουέντις μοιάζει να δείχνει πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

«Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός (...) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε ο Ρέινολντς.

Στο βίντεο που τράβηξε ο αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έδειξε ότι ο 27χρονος Μπρουκς πέθανε λόγω απώλειας αίματος και τραυματισμούς στα όργανα που προκλήθηκαν από τις δύο σφαίρες που δέχθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατροδικαστή. Η αιτία του θανάτου του ήταν ανθρωποκτονία, ανέφερε η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ