ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάνω από οκτώ εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως

Κορωνοϊός: Πάνω από οκτώ εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως
Claudio Furlan/Lapresse via AP

Πάνω από οκτώ εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως στον πλανήτη, τα μισά και πλέον εκ των οποίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 8.000.202 κρούσματα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 435.176 ανθρώπων που υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανακοινώσεις των κυβερνήσεων ως σήμερα στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Η ήπειρος που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να είναι η Ευρώπη με 2.417.902 κρούσματα και 188.085 θανάτους. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που υφίσταται σε απόλυτα μεγέθη το πιο σκληρό πλήγμα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (2.110.182) όσο και των θανάτων (116.081).

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχει διπλασιαστεί από τη 10η Μαΐου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό που επιβεβαιώθηκαν επίσημα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις εκτιμάται ότι δεν αποτελούν παρά κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών κάνει διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ή δεν διαθέτει δυνατότητες παρά μόνο για περιορισμένο αριθμό τεστ.

Μετάλλαξη αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης

Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.

covid


Πηγή: NIAID-RML via AP

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.

«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ