ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση για ανοικτά σύνορα μέχρι τις αρχές Μαρτίου πήρε η Ελλάδα

Δέσμευση για ανοικτά σύνορα μέχρι τις αρχές Μαρτίου πήρε η Ελλάδα

Ρητή δέσμευση πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για ανοικτά σύνορα μέχρι την επόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Σε ειδική συνάντηση αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών. Η συγκεκριμένη απόφαση θα συζητηθεί εκ νέου στην έκτατη σύνοδο που θα προγραμματιστεί στις 6 ή 7 Μαρτίου.

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε μια συνάντηση υπό την εποπτεία της Ολλανδικής προεδρίας όπου συμμετείχε η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία η Κροατία και η Ελλάδα και στην οποία συζητήθηκε το μεταναστευτικό. Σε αυτήν αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας των κρατών στην διαχείριση των ροών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου για να μην υπάρξει συμφόρηση στα σύνορα, τουλάχιστον μέχρι την επανεξέταση του ζητήματος στην επόμενη έκτακτη σύνοδο όπου θα συμμετέχει και ο Αχμέντ Νταβούντογλου.

Τη δέσμευση είχε ζητήσει από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχε με την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνεν Φάϊμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ομόλογοί του της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Κροατίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούσαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά τη συνεννόηση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ