ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πάει τελικά στην Άγκυρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

Δεν πάει τελικά στην Άγκυρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
Φωτογραφία αρχείου (Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναβάλλεται, σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές.

Ο Ντι Μάιο ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12.30 τοπική ώρα, για να συζητήσουν διμερή θέματα, την σχέση ΕΕ- Τουρκίας, την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Επίσης είχε προγραμματισθεί κοινή συνέντευξη τύπου μετά την λήξη της συνομιλίας τους.

Δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της αναβολής της επίσκεψης, αλλά ιταλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή του προγράμματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

H Ρώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη -μια χώρα με την οποία η Ιταλία έχει ιστορικούς δεσμούς.

Προβληματίζεται δε και για ένα νέο προσφυγικό «κύμα» από την Αφρική προς τα εδάφη της, μέσω της Μεσογείου σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Τρίπολης χάσει τον έλεγχο της χώρας.

Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι και το ιταλικό ενδιαφέρον για τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μέσω του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού ΕΝΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ