ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικά «πυρά» κατά της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ: Να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα

Γαλλικά «πυρά» κατά της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ: Να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
AP Photo/Olivier Matthys

«To NATO δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο όσον αφορά στην πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας και κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε γαλλικό πολεμικό πλοίο το οποίο βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «έχουμε γνωρίσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δε μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ»

«Πρέπει να δούμε (το πρόβλημα), να το πούμε και να το χειριστούμε» υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Προ ολίγων ημερών, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως η χώρα επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβου στρατάρχη.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Τόνισε επίσης πως είναι καιρός το ΝΑΤΟ να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία και τη συμπεριφορά της -- όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε άλλα θέματα όπως η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 και τα εμπόδια που προβάλλει στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε περάσει πολύπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει και άλλα όπλα και Σύρους μισθοφόρους στη χώρα δεν συμβάλλει καθόλου στην επίτευξη της ειρήνης και στην πραγματικότητα ωθεί τη Ρωσία να αυξήσει την εμπλοκή της.

Κατηγόρησε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ κατά τη συνοδεία τουρκικών πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, προκειμένου να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.

Οι σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ