ΚΟΣΜΟΣ

Δυστύχημα Κόμπι Μπράιαντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πιλότος να «αποπροσανατολίστηκε λόγω ομίχλης»

Δυστύχημα Κόμπι Μπράιαντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πιλότος να «αποπροσανατολίστηκε λόγω ομίχλης»
AP Photo

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η ομίχλη να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα, όπου έχασαν τη ζωή τους ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλα επτά άτομα, προκαταρκτική έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η έκθεση που δημοσιεύει το Associated Press, αναφέρει ότι ο πιλότος Άρα Ζομπάγιαν ενδεχομένως αποπροσανατολίστηκε και έχασε τον έλεγχο και την αίσθηση προσανατολισμού εν ώρα πτήσης.

Μάλιστα, ο Ζομπάγιαν είχε αναφέρει μέσω του ασυρμάτου στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι πετούσε στα 4.000 πόδια, πάνω από πυκνά σύννεφα για να έχει καλύτερη ορατότητα, ενώ, στην πραγματικότητα το ελικόπτερο έπεφτε, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Τζον Κοξ, σύμβουλο ασφάλειας σε θέματα αεροπλοΐας, η ακανόνιστη πορεία του ελικοπτέρου είναι σημάδι συμπεριφοράς ενός πιλότου που έχει αποπροσανατολιστεί λόγω συνθηκών που δεν του επιτρέπουν την καλή ορατότητα τόσο στο έδαφος, όσο και στον ουρανό.

«Δεν είναι ο πρώτος που βιώνει κάτι τέτοιο. Είναι συνηθισμένη αιτία πολλών δυστυχημάτων» αναφέρει ο κ. Κοξ.

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό θανάτου του Μπράιαντ ανέφερε ως αιτία θανάτου το τραύμα από αμβλύ όργανο όπως και για την κόρη του Τζιάνα και τους άλλους επτά επιβαίνοντες στο ελικόπτερο. Τη μέρα της συντριβής δεν εντοπίστηκαν ίχνη αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό του πιλότου.

Τα τελευταία λεπτά πτήσης του ελικοπτέρου

Βίντεοντοκουμέντο από τα τελευταία λεπτά πτήσης του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ, έχει φέρει στη δημοσιότητα το CNNi.

Όπως έγραφε το CNNi, επικαλούμενο μέλος του Εθνική Συμβουλίου Ασφαλείας Συγκοινωνιών (NTSΒ), το ελικόπτερο του θρύλου του NBA έκανε «βουτιά» 2.000 ποδιών μέσα σε ένα λεπτό.

Το ελικόπτερο πετούσε στα 2.300 πόδια όταν χάθηκε η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου γύρω στις 9:45πμ της Κυριακής (τοπική ώρα), όπως είπε η Τζένιφερ Χόμεντι.

Η άμεση δράση έλαβε το πρώτο τηλεφώνημα για βοήθεια περίπου δύο λεπτά αργότερα, όπως επιβεβαίωσε ο σερίφης του Λος Άντζελες Άλεξ Βιλανουέβα.

Η Τζένιφερ Χόμεντι αποκάλυψε επίσης πως εάν το ελικόπτερο πετούσε 20 με 30 πόδια ψηλότερα -δηλαδή έξι έως οκτώ μέτρα- τότε θα είχε καταφέρει να περάσει πάνω από το λόφο όπου συνετρίβη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Τα θύματα είναι ο θρυλικός μπασκετμπολίστας, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα, η συμπαίκτριά της, Αλίσα, ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι και η σύζυγός του -γονείς της μικρής Αλίσα- μία βοηθός προπονητή, μία μητέρα με την κόρη της -η οποία ήταν επίσης συμπαίκτρια με την Τζιάνα- και ο πιλότος.

Η 13χρονη κόρη του Μπράιαντ είχε κληρονομήσει τα γονίδια του θρυλικού πατέρα της. Όπως ο Κόμπι, έτσι και εκείνη, λάτρευε το μπάσκετ και έπαιζε και εκείνη και ονειρευόταν μία μέρα να παίξει στο γυναικείο πρωτάθλημα του NBA.

Ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του Κέρι και η κόρη τους Αλίσα επέβαιναν στο ελικόπτερο, όπως επιβεβαίωσε ο αδερφός του Τζον, Τόνι, στο CNNi.

Σύμφωνα με τον Τόνι, οι Τζον και Κέρι Αλτομπέλι είχαν δύο ακόμη παιδιά, έναν γιο και μία κόρη, τα οποία δεν ταξίδευαν μαζί τους.

Η Αλίσα με την κόρη του Κόμπι, Τζιάνα, έπαιζαν στην ίδια ομάδα μπάσκετ του Mamba Academy και βρίσκονταν στο ελικόπτερο για να παραβρεθούν σε έναν αγώνα μπάσκετ στη Θάουζαντ Όακς.

«Ήταν κάτι σύνηθες για τον Τζον το να ταξιδεύει μαζί με τον Κόμπι για να παραβρεθούν σε αγώνες με την κόρη του», δήλωσε στο ίδιο μέσο ο βοηθός προπονητή, Ρον Λα Ράφα.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκε και η βοηθός προπονητή, Κριστίνα Μοζέρ. «Τα παιδιά μου και εγώ είμαστε συντετριμμένοι» έγραψε ο σύζυγός της, Ματ, στο Facebook.

«Χάσαμε μία όμορφη σύζυγο και μητέρα. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Σας ευχαριστούμε».

Νεκρός είναι και ο πιλότος του ελικοπτέρου, Άρα Ζομπάγιαν.

«Ενέπνευσε πολλούς πιλότους και ήταν πολύ αγαπητός» αναφέρει δημοσιογράφος του KTLA στο Twitter.

Νεκρές είναι και η Πέιτον Τσέστερ -συμπαίκτρια της Τζιάνα- και η μητέρα της, Σάρα. Τον θάνατό τους επιβεβαίωσε ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η Πέιτον, Τοντ Σμιντ.

«Αυτή η οικογένεια είχε μεγάλη επιρροή στο σχολείο μας. Ήταν ειλικρινείς, ευγενικοί και νοιάζονταν για τους άλλους. Ειδικά για εμένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ