ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Νεκρός αστυνομικός σε έλεγχο ρουτίνας

Νέα Ζηλανδία: Νεκρός αστυνομικός σε έλεγχο ρουτίνας
TV New Zealand via AP

Καταιγισμό πυρών δέχτηκαν δύο άπλοι αστυνομικοί στη Νέα Ζηλανδία όταν σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο για τυπικό έλεγχο κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και ο άλλος να τραυματιστεί σοβαρά.

Το αιματηρό συμβάν στην πόλη Όκλαντ είναι το πρώτο με θύμα αστυνομικό εν ώρα καθήκοντος από το 2009.

Ο αστυνομικός σκοτώθηκε αφού προσπάθησε να σταματήσει ένα αυτοκίνητο στο προάστειο του Μασέι το πρωί της Παρασκευής. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε για να εντοπιστεί λίγο αργότερα με το όχημα ακινητοποιημένο λόγω τρακαρίσματος. Τότε ο άνδρας βγήκε από το όχημα και άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένα κατά των δύο αστυνομικών με μακρύκαννο όπλο τραυματίζοντας τον έναν θανάσιμα και τον άλλο πολύ σοβαρά.

Σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί κοντά στο σημείο τέθηκαν σε lockdown καθώς αστυνομικοί αναζητούν τον ένοπλο, που τραυμάτισε επίσης έναν πολίτη όταν διέφυγε αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Τα δύο στελέχη της τροχαίας δεν έφεραν οπλισμό, κάτι που αποτελεί τη συνήθη διαδικασία στη Νέα Ζηλανδία, όπου μόνο ειδικές μονάδες, όπως οι φρουροί σε αεροδρόμιο και στόχους υψηλής αξίας ή οι δυνάμεις επέμβασης οπλοφορούν μόνιμα.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει κάτι που να υποδεικνύει» πως η υπόθεση δεν έχει ποινική αλλά τρομοκρατική φύση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Άντριου Κόστερ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ουέλινγκτον. Δεν διευκρίνισε γιατί τα δύο στελέχη της τροχαίας σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, από το 1890, μόλις 32 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος από εγκληματική πράξη.

Με πληροφορίες από New Zealand police officer shot dead in routine traffic stop, by Julia Hollingsworth, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ