ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεδιάσκεψη Κορυφής – Μέρκελ: Η ΕΕ μπροστά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς

Τηλεδιάσκεψη Κορυφής – Μέρκελ: Η ΕΕ μπροστά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς
AP Photo/Markus Schreiber

Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στους ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς.

Αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Μακρόν: Τουλάχιστον μισό τρις

Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι από την έκβαση της σημερινής τηλεσυνόδου κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ και της συνόδου που θα ακολουθήσει τον Ιούλιο, θα κριθεί το αν η Ευρώπη θα βγει ενωμένη και ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας και την ύφεση.

Στο τραπέζι βρίσκεται το φιλόδοξο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε στις 27 Μαΐου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παράλληλα με έναν επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ