ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο – Διασώθηκαν 211 μετανάστες

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο – Διασώθηκαν 211 μετανάστες
AP PHOTO

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch ανακοίνωσε σήμερα ότι διέσωσε 46 μετανάστες από ένα βυθιζόμενο πλεούμενο στη Μεσόγειο στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας σε 211 τον αριθμό των διασωθέντων τις τελευταίες 48 ώρες.

Το πλοίο Sea-Watch 3 βρίσκεται τώρα σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του ιταλικού νησιού Λινόζα περιμένοντας να βρεθεί ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους μετανάστες, ανέφερε η ΜΚΟ.

Από τους 211 επιβαίνοντες, κυρίως από την Αφρική, 20 είναι γυναίκες και 62 ανήλικοι, περιλαμβανομένου και ενός βρέφους λίγων μηνών, ανέφερε η Sea-Watch. «Χρειαζόμαστε αμέσως ένα ασφαλές λιμάνι», έγραψε στο Twitter.

Η Ιταλία, μια από τις πιο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την COVID-19, εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο ένα διάταγμα λέγοντας ότι τα λιμάνια της δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή λόγω της πανδημίας και ότι δεν θα αφήσει να αγκυροβολήσουν σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Ιουλίου.

Για χρόνια η Ιταλία ήταν η κύρια διαδρομή προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και άλλους παράτυπους μετανάστες, όμως μετά τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Λιβύη για τους διακινητές, ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έπεσε απότομα.

Ωστόσο σημειώθηκε μια κορύφωση το 2020 με 5.832 ανθρώπους να φθάνουν στην Ιταλία μέχρι τώρα, έναντι 2.242 την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μαζί με τους διασωθέντες από ΜΚΟ, μετανάστες εξακολουθούν να φθάνουν στην Ιταλία επιβαίνοντας σε μικρότερα πλοία. Έξι πλεούμενα με περισσότερους από 100 μετανάστες έφθασαν στο νησί Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ