ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απολύθηκε αστυνομικός για την υπόθεση της Μπριόνα Τέιλορ, θύμα αστυνομικής βίας

ΗΠΑ: Απολύθηκε αστυνομικός για την υπόθεση της Μπριόνα Τέιλορ, θύμα αστυνομικής βίας
AP PHOTO

Ο δήμος του Λούισβιλ, στις κεντρικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόλυση ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, μιας Αφροαμερικανίδας που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά, μέσα στο διαμέρισμά της, τον Μάρτιο.

«Δυστυχώς, λόγω μιας νομικής διάταξης που θα ήθελα να δω να τροποποιείται, ο αρχηγός της αστυνομίας κι εγώ ο ίδιος δεν έχουμε δικαίωμα να αποκαλύψουμε τι ακριβώς μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απόλυσης του Μπρετ Χάνκισον», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Γκρεγκ Φίσερ, σε ένα δελτίο Τύπου. Δύο ακόμα εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραμένουν σε διοικητική άδεια.

Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις από τον θάνατο της Τέιλορ, το όνομα της οποίας φωνάζουν, μαζί με άλλα, εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους των ΗΠΑ αξιώνοντας το τέλος της αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Τέιλορ δήλωσε ότι «είναι ενθουσιασμένοι που λαμβάνουν αυτά τα νέα και ενθαρρύνονται από αυτό».

«Αυτό είναι ένα βήμα όμως. Περιμένουμε να λογοδοτήσουν οι άλλοι αστυνομικοί και να κατατεθούν πρόσθετες κατηγορίες, αλλά αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

«Είναι μια αρχή, όμως δεν είναι αρκετό: δεν μπορούμε να σταματήσουμε όσο δεν ασκούνται διώξεις στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στη δολοφονία της Μπριόνα», έγραψε σε tweet η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις.

Η Μπριόνα Τέιλορ, μια νοσοκόμα ηλικίας 26 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της με τον σύντροφό της όταν τρεις αστυνομικοί, χωρίς καμία προειδοποίηση, εισέβαλαν σε αυτό. Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναζητούσαν εσφαλμένα έναν ύποπτο που δεν διέμενε πλέον στο κτίριο και είχε ήδη συλληφθεί. Πυροβόλησαν τη γυναίκα τουλάχιστον 8 φορές, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Courier journal, ο αρχηγός της αστυνομίας καταλογίζει στον αστυνομικό Χάνκισον ότι πυροβόλησε «στα τυφλά» καμιά δεκαριά φορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ