ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ανοίγουν τα οδοφράγματα στα κατεχόμενα την Κυριακή

Κύπρος: Ανοίγουν τα οδοφράγματα στα κατεχόμενα την Κυριακή
INTIME/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την Κυριακή 21 Ιουνίου, θα επιτρέπεται σε Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, Παρασκευή, κατά τη σύσκεψη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, είπε ότι η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα θα επιτρέπεται από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας, με προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια της COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση.

Επιπλέον, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε πρόσωπα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, η απόφαση δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τουρκοκύπριοι - μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται επίσης πως ομόφωνη ήταν η θέση της επιστημονικής ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα, αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το offsite.com.cy, ερωτηθείς, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενημέρωση του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Ακιντζί: Πρέπει να ενεργήσουμε περισσότερο από κοινού

Περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά όσον αφορά τα τεστ, θέλει να ξέρει προτού σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις διελεύσεις από τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζοντας εκ πρώτης την άποψη ότι «θεωρώ ότι τουλάχιστον η επικοινωνία εντός του νησιού πρέπει να γίνει καλύτερη».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί απαντούσε σε σχετική ερώτηση μετά από τη σύσκεψη με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στο «προεδρικό». Άκουσε, είπε, για την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά λόγω της πολύ γεμάτης σήμερα ατζέντας του δεν μπόρεσε να μάθει πολλές λεπτομέρειες. Αναφέρθηκε στο πώς έκλεισαν τα οδοφράγματα χωριστά από την κάθε πλευρά, μίλησε για «αντιδραστική» στάση της «κυβέρνησης» στη δική του συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σταδιακή επανέναρξη των διελεύσεων, και μίλησε για λάθη που έγιναν αρχικά.

Μπορούν να γίνουν βήματα σταδιακά, συνετά, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι «αυτή την περίοδο πρέπει να ενεργήσουμε περισσότερο από κοινού, πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία. Ακόμα και αν υπήρξε μια ‘αποσύνδεση’, αυτή να την υπερκεράσουμε και να μπορέσουμε μαζί με την ε/κ πλευρά να ενεργήσουμε με κοινή λογική σε αυτά τα ζητήματα».

Θα ενημερωθεί, κατέληξε, λεπτομερώς για την απόφαση της ε/κ πλευρά και θα σχολιάσει εν ευθέτω χρόνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ