ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθαιρέθηκε ο πλοίαρχος του «Roosevelt» - Είχε εκνευρίσει το Πολεμικό Ναυτικό εν μέσω κορωνοϊού

ΗΠΑ: Καθαιρέθηκε ο πλοίαρχος του «Roosevelt» - Είχε εκνευρίσει το Πολεμικό Ναυτικό εν μέσω κορωνοϊού
Mass Communication Specialist Seaman Kaylianna Genier/U.S. Navy via AP)

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε σήμερα την απαλλαγή από τα καθήκοντά του, του πλοιάρχου του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, Μπρετ Κροζίερ, μετά τις επικρίσεις του για τη διαχείριση της επιδημίας της Covid-19 στο πλοίο του.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η έρευνά του σχετικά με τον χειρισμό της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στο Theodore Roosevelt έδειξε ότι ο αποπεμφθείς πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ και ο διοικητής της αερομεταφερόμενης ομάδας του αεροπλανοφόρου, υποναύαρχος Στιούαρτ Μπέικερ υπολείπονταν και οι δύο κατά πολύ των προσδοκιών.

«Δεν θα αναθέσω ξανά στον πλοίαρχο Μπρετ Κροζίερ τη διοίκηση του USS Theodore Roosevelt, ούτε θα είναι επιλέξιμος για τη μελλοντική διοίκηση άλλων πλοίων», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, εξηγώντας την απόφασή του να μην επαναφέρει στα καθήκοντά του πλοιάρχου.

Οι δύο άνδρες «απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, έθεσαν την άνεση του πληρώματος μπροστά από την ασφάλεια του πληρώματος», πρόσθεσε ο ναύαρχος Γκίλντεϊ.

Ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου Μπερτ Κρόζιερ είχε βρεθεί τον περασμένο Απρίλιο στο μάτι του κυκλώνα όταν ζήτησε άδεια να αποβιβάσει το πλήρωμά του, περίπου 5.000 ναύτες και λοιπό προσωπικό, στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στο αεροπλανοφόρο, μετά την διάγνωση περίπου 100 ναυτών θετικών στον ιό.

Τότε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, Τόμας Μόντλι, τον είχε παύσει από τα καθήκοντά του, ενώ σε ηχητικό ντουκουμέντο που είχε διαρρεύσει τον αποκαλούσε «ηλίθιο». Λίγο μετά από αυτήν την διαρροή αναγκάστηκε σε παραίτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ