ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε, παρά τις αντιδράσεις, το ετήσιο φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Ξεκίνησε, παρά τις αντιδράσεις, το ετήσιο φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andy Wong

Ξεκίνησε σήμερα στην Κίνα το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου(Dog Meat Festival) παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και της προσπάθειάς της να περιορίσει τους κινδύνους για την υγεία που ήρθαν ακόμη περισσότερο στη δημοσιότητα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ετήσιο 10ήμερο φεστιβάλ στην πόλη Γιουλίν συνήθως προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες πολλοί εκ των οποίων αγοράζουν σκύλους για να τους φάνε, όμως φέτος ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων λένε ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος.

Καθώς η κινεζική κυβέρνηση καταρτίζει νέα νομοθεσία για να απαγορεύσει το εμπόριο άγριων ζώων και να προστατεύσει τα οικόσιτα ζώα, οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά του φεστιβάλ αυτού.

«Ελπίζω η Γιουλίν να αλλάξει, όχι μόνο για χάρη των ζώων αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της», δήλωσε ο Πίτερ Λι ειδικός σε θέματα πολιτικής στη Humane Society International, μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.

«Το να επιτρέπονται οι μαζικές συγκεντρώσεις για την αγοραπωλησία και την κατανάλωση κρέατος σκύλου σε αγορές με συνωστισμό και σε εστιατόρια στο όνομα ενός φεστιβάλ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Ο κορονοϊός, που πιστεύεται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες προτού περάσει σε ανθρώπους σε μια αγορά στην πόλη Γουχάν, ανάγκασε την Κίνα να επανεξετάσει τη σχέση της με τα ζώα και πλέον το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει την πώληση άγριων ζώων.

Τον Απρίλιο η Σενζέν έγινε η πρώτη κινεζική πόλη που απαγόρευσε την κατανάλωση σκύλων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Επίσης το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας κατέταξε τα σκυλιά στα οικόσιτα ζώα από ζώα φάρμας που θεωρούνταν μέχρι πρότινος, αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την αγορά στη Γιουλίν.

Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα με τα ζώα εκτροφής - Και περιλαμβάνει μια τεράστια έκπληξη

Ο Ζανγκ Κιανκιάν, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να απαγορευθεί το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου.

«Από τα όσα συνάγουμε από τις συζητήσεις μας με εμπόρους κρέατος, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος σκύλου», επεσήμανε.«Όμως η απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου θα είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ