ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Απάνθρωπες οι εικόνες με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Απάνθρωπες οι εικόνες με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου Presidential Press Service via AP, Pool

Επιμένει στο αφήγημα περί καλής Τουρκίας και κακής Ελλάδας και Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση αυτή τη φορά μέσω ενός φεστιβάλ κινηματογράφου

Κατά την τελετή λήξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μετανάστευσης, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες της Συρίας και στη διαφορά στην αντιμετώπισή τους από την Τουρκία και «κάποιες χώρες της Ευρώπης», ενώ σε μια νέα έμμεση επίθεση προς τη χώρα μας έκανε λόγο για απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρικά σύνορα.

«Τα τελευταία οχτώ χρόνια, 25.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί οι μετανάστες ξεκίνησαν με την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον σε εμάς, ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια κατέληξαν στον θάνατο».

«Η μοίρα κάποιων από τα 10.000 παιδιά που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη είναι άγνωστη» πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα του πλανήτη ως παγκόσμιο φαινόμενο, ιδίως πρόσφατα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, της αστάθειας, της τρομοκρατίας και της φτώχιας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην Ευρώπη για τον χειρισμό της κατάστασης σε αντίθεση με τη διαχείριση της κρίσης από την Τουρκία, η οποία «αγκάλιασε τους πάντες χωρίς διάκριση, ενώ οι χώρες με καλύτερες ευκαιρίες έβαλαν ποσοστώσεις απέναντί τους.

«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής. Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ