ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Ρέντινγκ: Για «σοκαριστική ενέργεια» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ασφαλείας

Επίθεση στο Ρέντινγκ: Για «σοκαριστική ενέργεια» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ασφαλείας
MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός υφυπουργός Ασφάλειας Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Ρέντινγκ και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων ήταν μια σοκαριστική και σκληρή ενέργεια, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θεωρεί την επίθεση, που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε πάρκο του Ρέντινγκ στη νότια Αγγλία, τρομοκρατική.

«Είναι μια σοκαριστική και σκληρή ενέργεια αυτή που είδαμε στο Ρέντινγκ», σχολίασε ο Μπρόκενσαϊρ.

Πηγή των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο Reuters ότι ο δράστης είναι ένας 25χρονος Λίβυος με το όνομα Χαΐρι Σαανταλάχ.

Η πηγή αυτή επεσήμανε ότι ο Σαανταλάχ είχε βρεθεί στο στόχαστρο της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βρετανίας (MI5) πέρυσι, όταν η υπηρεσία ενημερώθηκε για τα σχέδιά του να ταξιδέψει στο εξωτερικό για λόγους που συνδέονται με την εξτρεμιστική δράση, αν και τελικά δεν τα κατάφερε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Μπρόκενσαϊρ απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η Τάνια Μπάσετ, μια εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο ύποπτος είναι Λίβυος πρόσφυγας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC και άλλων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συλληφθείς ήταν αιτών άσυλο και έχει καταδικαστεί για βία, γεγονός που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ποινής θα μπορούσε να έχει απελαθεί.

Μέχρι στιγμής το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει κατονομαστεί είναι ο 36χρονος δάσκαλος Τζέιμς Φερλόνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ