ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Φόρος τιμής από τον Πούτιν στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ρωσία: Φόρος τιμής από τον Πούτιν στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στον νέο καθεδρικό ναό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μετέβη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για να χαιρετίσει τον εκμοντερνισμό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Για εμάς τους Ρώσους, η ανάμνηση όλων εκείνων που πολέμησαν, που είναι νεκροί, που με το σθένος τους μας έφεραν εγγύτερα στη νίκη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (σ.σ.: όπως ονομάζεται η γερμανο-σοβιετική σύρραξη 1941-45), είναι ιερή», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διαρκεια της τελετής για τα 79 χρόνια από την έναρξη της ναζιστικής εισβολής στην ΕΣΣΔ.

«Βελτιώνουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, τις εξοπλίζουμε με νέο υλικό, η ικανότητά τους στη μάχη μεγαλώνει. Όμως το κύριο, το θεμελιώδες στρατιωτικό καθήκον είναι και θα παραμείνει για πάντα το θάρρος, η πίστη, η τιμή και η απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν παρουσία του ορθοδόξου πατριάρχη Κυρίλλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε επίσης στεφάνι στο βάθρο του γειτονικού μνημείου, στο γιγαντιαίο άγαλμα μίας γυναίκας κλαίει, το οποίο είναι αφιερωμένο «Στις μητέρες των νικητών».

Επίσης ο Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη, στο Κρεμλίνο.

Η σημερινή τελετή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σ' αυτόν τον καθεδρικό ναό, που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού πάρκου «Πατριώτης», στην περιφέρεια της Μόσχας.

Αντιπαράθεση για τα ψηφιδωτά

Η κατασκευή του ναού είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση, καθώς στα ψηφιδωτά που τον κοσμούν είχε προγραμματισθεί να αναπαρασταθούν, μεταξύ άλλων, τα πρόσωπα του Στάλιν, του ίδιου του Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσα σε άλλους και του υπουργού Αμύνης Σεργκέι Σόιγκου.

Στις αρχές Μαΐου τα ψηφιδωτά τούτα απομακρύνθηκαν κατόπιν αιτήματος του Ρώσου προέδρου.

Η σημερινή τελετή προηγήθηκε της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Μόσχα, με την οποία σηματοδοτείται η νίκη των Σοβιετικών κατά των Ναζί. Παραδοσιακά, η παρέλαση πραγματοποιείται στις 9 Μαΐου, εντούτοις φέτος μετατέθηκε χρονικά για τις 24 Ιουνίου λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ