ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Η Τεχεράνη στέλνει τελικά στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά

Ουκρανικό Boeing: Η Τεχεράνη στέλνει τελικά στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος τον Ιανουάριο από ιρανικές δυνάμεις στον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη θα σταλούν στη Γαλλία «τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα στείλει το μαύρο κουτί του ουκρανικού αεροπλάνου στη Γαλλία τις προσεχείς ημέρες για να διαβαστούν πληροφορίες του», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν. Ο Καναδάς είχε 57 πολίτες του που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος μιας πτήσης των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών στις 8 Ιανουαρίου με πύραυλο εδάφους-αέρος, σκοτώνοντας 176 ανθρώπους, σε ένα «καταστροφικό λάθος» όπως αναγνώρισε η Τεχεράνη αργότερα από δυνάμεις της που ήταν σε εγρήγορση εν μέσω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Η τύχη του καταγραφέα συνομιλιών του θαλάμου διακυβέρνησης και του οργάνου καταγραφής δεδομένων ταξιδίου («μαύρο κουτί») βρέθηκε στο κέντρο διεθνούς αντιπαράθεσης μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, με την Ουκρανία να απαιτεί πρόσβαση.

Η γαλλική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων BEA είναι διεθνώς γνωστή ως μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες παγκοσμίως στην ανάγνωση καταγραφέων πτήσεων και μαύρα κουτιά έχουν σταλεί σε αυτή από πολλά αεροπορικά δυστυχήματα.

Το ουκρανικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως αντίποινα για την αμερικανική επίθεση πουσκότωσε τον πανίσχυρο Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το Ιράν υποστήριξε ότι η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε καθυστερήσεις στην έρευνα από το Συμβούλιο Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων. Η Ισλαμική Δημοκρατία στέλνει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το πού μπορούν να διαβαστούν τα μαύρα κουτιά. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μεταφορών Μοχαμάντ Εσλαμί δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά θα σταλούν στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ