ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρισε το Δουβλίνο από τη μαζική πορεία κατά της λιτότητας

Πλημμύρισε το Δουβλίνο από τη μαζική πορεία κατά της λιτότητας
Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, έξι ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές

Χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν σήμερα (20/1) στο Δουβλίνο κατά των πολιτικών λιτότητας λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές οργανώνεις και κόμματα που συντάσσονται στο μέτωπο κατά της λιτότητας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν τα συνθήματα της κεντρικής καμπάνιας Right2Change («Δικαίωμα στην Αλλαγή») και Right2Water («Δικαίωμα στο Νερό»), ενάντια στα αμφιλεγόμενα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται στην κατανάλωση νερού και τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του προηγούμενου έτους· το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί την οργή των πολιτών.

Παρόλο που η οικονομία των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται να ανακάμπτει, καταγράφοντας τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (της τάξης του 7% σε ετήσια βάση το α' εννεάμηνο του 2015), τα χρόνια των μεγάλων θυσιών που επιβλήθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν αφήσει το στίγμα τους στη ζωή των Ιρλανδών πολιτών.

Η ανεργία, η μετανάστευση, η φτωχοποίηση κι αυτή αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά στα συνθήματα που ακούστηκαν:

Δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν θα πληρώσουμε (Can't Pay Won't Pay)

Το νερό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα (Water is a Human Right)

Οι τράπεζες σώθηκαν, εμάς μας ξεπούλησαν (Banks Got Bailed Out, We Got Sold Out)


Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι διαδηλώνουν για μία Ιρλανδία «που θα βασίζεται στην ισότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη και όχι στις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και την απληστία».

«Δίνουμε μάχη για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα που έχει παραλύσει τους νέους σε αυτήν την χώρα. Οι χρεώσεις στο νερό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζουν Μάρκχαμ (June Markham), συνταξιούχος από το Δουβλίνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος συνασπισμός του πρωθυπουργού Έντα Κένι (Enda Kenny) του Fine Gael με τους Εργατικούς θα συγκεντρώσει δύσκολα τις ογδόντα έδρες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του Sinn Féin Τζέρι Άνταμ (Gerry Adams) δήλωσε από την κεφαλή της πορείας ότι οι εκατό υποψήφιοι από τα αριστερά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που έχουν υπογράψει το «Δικαίωμα στην Αλλαγή» αντιπροσωπεύουν μια «αληθινή προοδευτική εναλλακτική».

Οι τελευταίες θέσεις δείχνουν ότι το Sinn Fein κονταροχτυπιέται για τη δεύτερη θέση με το κεντροδεξιό Fianna Fáil, καθώς φαίνεται να διπλασιάζει τα ποσοστά του από το 9,9% και την τέταρτη θέση που πήρε στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου 2011.

Όπως αναφέρει η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση, οι αρχικές εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας ανέφεραν 20.000, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για 80.000 διαδηλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ