ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Μεξικό: Νεκροί, υλικές ζημιές και ένα μίνι-τσουνάμι μετά την ισχυρή δόνηση

Σεισμός Μεξικό: Νεκροί, υλικές ζημιές και ένα μίνι-τσουνάμι μετά την ισχυρή δόνηση
AP Photo/Luis Alberto Cruz Hernandez

Τουλάχιστον δύο νεκροί, γκρεμισμένα κτήρια, εκκενώσεις σπιτιών και κύματα τσουνάμι που έφτασαν τα εβδομήντα εκατοστά, συνέθεσαν την εικόνα στο Μεξικό μετά τονισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ.

 

Η Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση εξέδωσε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με το CNNi, κύματα που δεν ξεπέρασαν τα 0,70 εκατοστά κατεγράφησαν στο Ακαπούλκο αλλά και την περιοχή Σαλίνα Κρουζ.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές. Η προειδοποίηση ίσχυε για ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων στις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας. Πλέον έχει αρθεί.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Οαξάκα, Αλεχάντρο Μουράτ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην εν λόγω περιοχή, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πού έχασε τη ζωή του το δεύτερο άτομο.

Από τις εικόνες που έρχονται από το Μεξικό φαίνεται πως κτήρια υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ - όπως μεταδίδει το αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης - οι καταστροφές στο επίκεντρο της δόνησης εκτιμώνται ως μη εκτεταμένες.

Συγκλονίζουν αυτόπτες μάρτυρες

«Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε… οι δρόμοι ήταν σαν τσίχλα», είπε ο Μιγκέλ Καντελαρία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. O 30χρονος εργαζόταν όταν η γη άρχισε να τρέμει.

Όπως συμπλήρωσε, άρχισε να τρέχει έξω μαζί με συγγενικά του πρόσωπα, ωστόσο αναγκάστηκαν να σταματήσουν καθώς ο δρόμος και τα πεζοδρόμια έτρεμαν από την δόνηση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για γείτονες που ούρλιαζαν από τον τρόμο, ενώ ορισμένοι προειδοποιούσαν τους άλλους να απομακρυνθούν από τις κολώνες της ΔΕΗ, που σείονταν δίχως σταματημό, όπως φαίνεται και σε χαρακτηριστικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει.

Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

Ο σεισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογεικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε σε χερσαία περιοχή και εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Σάντα Μαρία Χαντάνι του Μεξικό.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και σημειώθηκε στις 10:29 (τοπική ώρα - 18:29 ώρα Ελλάδος).

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέχρι και στην πρωτεύουσα του Μεξικό, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από τον επίκεντρό της. Σύμφωνα με το CNNi, ο σεισμός έγινε, επίσης, αισθητός στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδρόρ.

Εκατοντάδες άτομα στους δρόμους

Κτήρια σείονταν όπως και οι στύλοι της ΔΕΗ, ο εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να προστατευθούν, ενώ ορισμένοι – πιο ψύχραιμοι – κατέγραφαν τις εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Ω Θέε μου, είναι τρομερό», ακούστηκε να λέει μία γυναίκα, η οποία δεν μπορούσε να πιστέψει το πώς κινούνταν οι στύλοι τριγύρω της.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται ισχυροί και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες, βαριές ζημιές. Ένας σεισμός μεγέθους 7,1 που έπληξε το κεντρικό Μεξικό το 2017 σκότωσε 355 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και τις γύρω πολιτείες.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, ένας σεισμός μεγέθους 8,1 έπληξε την πρωτεύουσα του Μεξικού, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες κτίρια. Ο σεισμός αυτός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στις ακτές του Ειρηνικού, θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ