ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού η Ευρώπη; Ανησυχία και επαναφορά περιορισμών

Μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού η Ευρώπη; Ανησυχία και επαναφορά περιορισμών

Φόβοι ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρώπη, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν αρχικά, εκφράζουν οι επιστήμονες μετά το ξέσπασμα νέων κρουσμάτων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εστία ανησυχίας εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, όπου ακόμη 19 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ εντοπίστηκαν παράλληλα 587 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να φθάνει πλέον τους 8.914 νεκρούς επί συνόλου 191.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, οι 200 και πλέον ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν του ανατολικού Βερολίνου τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε αυτό.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που ήδη ενημερώθηκαν ενώ διενεργούνται εκτεταμένα τεστ.

Στους ενοίκους του συγκροτήματος επιβλήθηκε καραντίνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλαμβάνουν πλέον να φροντίζουν για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα.

Χθες Τρίτη, εξάλλου, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος «Τένιες» στην περιοχή Γκίτερσλοχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι τοπικές αρχές επέβαλαν lockdown και στη γειτονική συνοικία Βάρεντορφ.

Ακριβώς όπως και στην πρώτη, επιβλήθηκαν περιορισμοί με κοινωνική αποστασιοποίηση και απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστούς χώρους όπως και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή θα είναι επίσης κλειστά από την Πέμπτη.

Επίσης, η Βαυαρία απαγόρευσε τη διαμονή ταξιδιωτών από περιοχές οι οποίες είναι τοπικές εστίες μόλυνσης σε καταλύματα του κρατιδίου. Ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Φλόριαν Χέρμαν δήλωσε ότι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στη Βαυαρία δεν θα μπορούν πλέον να δέχονται επισκέπτες που προέρχονται από μια περιοχή στην οποία ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι πάνω από 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Πορτογαλία

Επαναφορά περιοριστικών μέτρων αποφάσισε όμως και η Πορτογαλία στην περιοχή της Λισαβώνας.

Ακριβώς τη στιγμή που η γειτονική Ισπανία ανοίγει τα σύνορά της ελπίζοντας να σώσει μέρος της τουριστικής σεζόν, η Πορτογαλία αναγκάζεται να κάνει βήματα προς τα πίσω, καθώς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα ανά κάτοικο, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας περιλαμβάνουν την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, το κλείσιμο των καφέ μετά τις 8 το απόγευμα και τον περιορισμό του μεγέθους των συλλαλητηρίων.

Βρετανία

Στη Βρετανία, η οποία αυτήν την εβδομάδα προχώρησε σε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο φόβος για επανάκαμψη του ιού είναι διάχυτος. Επικεφαλής ιατρικών συλλόγων της Βρετανίας προειδοποίησαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τοπικές εστίες του νέου κορωνοϊού και ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα.

«Αν και η μελλοντική μορφή της πανδημίας στην Βρετανία είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν τοπικά ξεσπάσματα και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα», σημειώνουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με την προειδοποίηση αυτή βρίσκονται ο Ντέρεκ Άλντερσον, που είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, ο Άντριου Γκόνταρντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών και η Κάθριν Χέντερσον, η οποία είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Εντατικολόγων.

«Πολλά στοιχεία της υποδομής που χρειάζεται για την αναχαίτιση του ιού αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές προκλήσεις», σημειώνουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στην Αγγλία στις αρχές του επόμενου μήνα, χαλαρώνοντας την καραντίνα που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ