ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αντιδράσεις για τα νέα τοπικά lockdown

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αντιδράσεις για τα νέα τοπικά lockdown
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που εφαρμόζονται εκ νέου σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται οι γερμανικές αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες των κρατιδίων, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε σήμερα υπέρ των μέτρων που λαμβάνονται στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού που ξεκίνησε από σφαγείο στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών είχε ούτως ή άλλως αποφασιστεί υπό τον όρο ότι, εφόσον προέκυπτε νέα έξαρση, θα επιβάλλονταν τοπικά «lockdown».

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τους ανθρώπους των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά το θέμα είναι η προστασία όλων των ανθρώπων στην Γερμανία. Βλέπουμε ότι, αν χαλαρώσουμε με τον κορωνοϊό, αυτός εξαπλώνεται και πάλι πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κ. Σπαν πριν από λίγο στο ARD.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν εμφανίστηκε σήμερα απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, «εάν τώρα κατεβάσουμε τους διακόπτες του συναγερμού». «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε έναν μήνα η κατάσταση θα είναι τόσο ήρεμη όσο τώρα, σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική πραγματικότητα. Σε δύο μήνες σκέφτομαι ότι θα έχουμε πρόβλημα, εάν τώρα κατεβάσουμε τους διακόπτες του συναγερμού. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες χρειάζονται στήριξη και συναίνεση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι αποφασιστικής σημασίας ο περιορισμός της εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Τα νέα μέτρα ωστόσο προκαλούν αντιπαράθεση και μεταξύ των κρατιδίων, καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσεις σκοπεύουν να απαγορεύσουν την έλευση ατόμων που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές. «Είναι θέμα ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους - για τους ανθρώπους στην Βαυαρία, για τους τουρίστες, αλλά και για εκείνους τους ίδιους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην δεχθεί ταξιδιώτες που προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και από τις τοπικές κυβερνήσεις των περιοχών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Γερμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, οι τοπικές αρχές του νησιού Ούζεντομ ζήτησαν από τουρίστες προερχόμενους από το Γκίτερσλοχ να αποχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, ενώ και η Αυστρία εξέδωσε σήμερα μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ υποστήριξε ότι δεν δικαιολογούνται τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς δεν έχει ως τώρα διαπιστωθεί κανένα κρούσμα εκτός του σφαγείου της εταιρίας «Τένιες» και έκανε λόγο για «στιγματισμό» των πολιτών του κρατιδίου του.

Λόγω της εμφάνισης συγκεντρωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε σφαγεία, το συνδικάτο των εργαζομένων σε βιομηχανίες ειδών διατροφής ζήτησε σήμερα εντατικοποίηση των ελέγχων και περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας. «Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων των εν λόγω περιοχών», δήλωσε ο Πρόεδρος του συνδικάτου Ούβε Χίλντεμπραντ και κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace από την πλευρά της ζήτησε πλήρη αναδιοργάνωση του κλάδου παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Γερμανία, η οποία, όπως τόνισε, «θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία όλων», με τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού να αναδεικνύουν «μόνο ένα μέρος του προβλήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ