ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Αυξήθηκαν οι νεκροί από το σεισμό ενώ οι κάτοικοι μαζεύουν τα «κομμάτια» τους

Μεξικό: Αυξήθηκαν οι νεκροί από το σεισμό ενώ οι κάτοικοι μαζεύουν τα «κομμάτια» τους
AP Photo

Νέα αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νεκρών στο Μεξικό από τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης καθώς σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια και να εκτιμούν τις ζημιές από τον Εγκέλαδο.

Η περιοχή που περιβάλλει την δημοφιλή παραλία και τουριστικό θέατρο Χουατούλκο στη νότια πολιτεία της Oaxaca ήταν αυτή που χτυπήθηκε περισσότερα από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, ωστόσο η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Πόλη του Μεξικού, όπου υψηλά κτήρια κλυδωνίστηκαν και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

Περίπου 30 κτήρια στην πρωτεύουσα καταστράφηκαν ενώ σε μια γειτονιά στον βορρά, η οποία είχε πληγεί σκληρά από τον σεισμό του 2017, κάποιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Αυτό το διαμέρισμα ήταν πάντα το σπίτι μου. Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, εδώ έχω όλες μου τις αναμνήσεις», δήλωσε στο Reuters η Aura Preisser την ώρα που έπαιρνε από αυτό μερικά από τα υπάρχοντά της, μετά από εντολή των Αρχών να εκκενωθεί. «Αν το χάσω, δεν θα χάσω μόνο το σπίτι μου αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι από την καρδιά μου».

Στην Οαχάκα, ομάδες εργατών καθάρισαν τους δρόμους οι οποίοι έμεναν αποκλεισμένοι λόγω των ερειπίων, ενώ οι κάτοικοι των φτωχογειτονιών αναζητούσαν ανάμεσα στα ερείπια τα υπάρχοντά τους.

«Τα πάντα καταστράφηκαν, όλο το σπίτι έγινε συντρίμμια. Ό,τι κάναμε στη ζωή μας χάθηκε», λέει ο Βισέντε Ρομέρο από την πόλη La Crucecita, στην ακτή του Ειρηνικού, δείχνοντας στον ρεπόρτερ του Reuters τη ζημιά στο σπίτι του, καθώς οι γείτονες καθάριζαν τα μπάζα.

Εκπαιδευτικά κέντρα και ιστορικά αξιοθέατα, ανάμεσά στα οποία και αρχαιολογικές ζώνες, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Οαχάκα, η οποία ανέφερε ότι 117 δήμοι και περισσότερα από 5.000 σπίτια επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 και είχε προκαλέσει τον θάνατο 370 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ