ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο από αέρος δείχνει την ανατριχιαστική «συνάντηση» σέρφερ με λευκό καρχαρία

Βίντεο από αέρος δείχνει την ανατριχιαστική «συνάντηση» σέρφερ με λευκό καρχαρία
Screen Grab/YouTube

Oδηγία προς κολυμβητές και σέρφερ να είναι προσεκτικοί εξέδωσαν οι Αρχές της Νότιας Αφρικής μετά από την εμφάνιση ενός μεγάλου λευκού καρχαρία στις ακτές, ο οποίος μάλιστα ήρθε σε... στενή επαφή με ανθρώπους. Μία μάλιστα από τις συναντήσεις του καταγράφηκε από αέρος μέσω drone

Ο καρχαρίας εθεάθη κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ Νότιου και Ανατολικού Ακρωτηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα συγκεκριμένα νερά, εκτός των τειχών του Κέιπ Τάουν, είναι γνωστά ως ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για να δει κανείς αυτού του είδους τον καρχαρία, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των καρχαριών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί μάρτυρες έκαναν λόγο για εμφανίσεις καρχαρία. Προς επίρρωση, η υπηρεσία Θαλάσσιας Διάσωσης της Νότια Αφρικής δημοσίευσε βίντεο που δείχνει έναν καρχαρία να πλησιάζει μια ομάδα σέρφερς στην Plettenberg Bay.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η παρουσία του μεγάλου λευκού καρχαρία αυτήν την εποχή στις ακτές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς τρέφεται με φώκιες και ψάρια που κινούνται κοντά στην ακτή.

«Η συμπεριφορά του καρχαρία όπως την βλέπουμε στο βίντεο δείχνει ο καρχαρίας έχει γνώση των σέρφερς και τους εξερευνά», αναφέρει σε ανακοίνωση η Σάρα Γουάρις, από το πρόγραμμα Εντοπισμού Καρχαρία στο Κέιπ Τάουν.

«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να θυμούνται ότι οι λευκοί καρχαρίες είναι φυσικά περίεργοι θηρευτές και ότι παρόλο που οι επιθέσεις καρχαριών είναι σπάνιοι, οι χρήστες νερού πρέπει να κατανοήσουν τον εγγενή κίνδυνο που σχετίζεται με την κοινή χρήση του ωκεανού με αυτά τα ζώα και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως για να αποφύγουν να συναντήσουν καρχαρίες».

Σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις, οι Αρχές ζήτησαν από τους σέρφερς να βγουν από το νερό μετά από τον εντοπισμό καρχαριών.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών γίνονται όταν το ζώο είναι σε σύγχυση. Μέσα στο 2019 καταγράφηκαν 64 μη προκαλούμενες επιθέσεις καρχαριών σε όλον τον κόσμο, δύο από τις οποίες ήταν θανάσιμες, σύμφωνα με τη σχετική βάση δεδομένων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα.

Ως προκαλούμενη επίθεση ορίζεται εκείνη κατά την οποία ένας άνθρωπος ξεκίνησε την αλληλεπίδραση με τον καρχαρία, για παράδειγμα προσπαθώντας να τον ταΐσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ