ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σχεδόν ένας στους τρεις πιλότους έχει ψεύτικο δίπλωμα, αποκάλυψε υπουργός

Πακιστάν: Σχεδόν ένας στους τρεις πιλότους έχει ψεύτικο δίπλωμα, αποκάλυψε υπουργός
AP Photo/Fareed Khan

Περίπου το 30% των πιλότων στο Πακιστάν έχει ψεύτικα διπλώματα και δεν θα έπρεπε πραγματοποιούν πτήσεις, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αεροπορίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γουλάμ Σαρβάρ Χαν 262 πιλότοι του Πακιστάν δεν δίνουν οι ίδιοι εξετάσεις και πληρώνουν κάποιον άλλον για να πάει στη θέση τους.

«Δεν έχουν καμία εμπειρία», κατήγγειλε ο υπουργός.

Το Πακιστάν σήμερα έχει 860 πιλότους που δουλεύουν σε αεροπορικές εταιρείες, τόσο της χώρας όσα και ξένων χωρών.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Pakistan International Airlines (PIA) δήλωσε πως τα ψεύτικα διπλώματα δεν είναι μόνο δικό τους πρόβλημα αλλά και άλλων εταιρειών, ενώ σημείωσε πως όσοι πιλότοι αποδείχτηκε πως είχαν εξαπατήσει έχουν απολυθεί.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο αναφοράς για το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 97 ανθρώπους στο Καράτσι στις 22 Μαΐου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε εάν οι δύο πιλότοι της τραγικής πτήσης είχαν ψεύτικα διπλώματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιλότοι λίγο πριν την πτώση συζητούσαν για τον κορωνοϊό και επαλειμμένος αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις των διαχειριστών εναέρια κυκλοφορίας.

«Συζητούσαν για τον κορωνοϊό στη διάρκεια της πτήσης. Δεν ήταν συγκεντρωμένοι. Μιλούσαν για τον covid 19 και πώς έχουν επηρεαστεί οι οικογένειές τους», είπε ο υπουργός Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενημέρωσαν τρεις φορές τους πιλότους ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ ψηλά και πως δεν έπρεπε να επιχειρήσουν προσγείωση, ωστόσο οι πιλότοι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το αεροσκάφος άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης με τις μηχανές. Οι πιλότοι ξανασήκωσαν το αεροπλάνο στο αέρα αλλά οι μηχανές είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά με αποτέλεσμα να επέλθει η συντριβή.Σύμφωνα με τον Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, το αεροσκάφος δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα.

«Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος», είπε.

Η πτήση 8303 τελικά συνετρίβη σε μια κατοικημένη ζώνη, σε πολύ μικρή απόσταση από τον διάδρομο προσαπογείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 από τους 99 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 8 μέλη του πληρώματος.

Το σκάφος της PIA πραγματοποιούσε πτήση από τη Λαχόρη στο Καράτσι. Αρκετοί από τους επιβάτες ταξίδευαν με αφορμή την Ιντ αλ-Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Το δυστύχημα συνέβη μερικές μόνο ημέρες αφού η χώρα έδωσε το «πράσινο φως» για να επανεκκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί πριν από έναν και πλέον μήνα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από: Almost 1 in 3 pilots in Pakistan have fake licenses, aviation minister says, by Sophia Saifi and Nectar Gan, CNN

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ