ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης σε συγγραφέα για προσβολή δημοσίας αιδούς

Ποινή φυλάκισης σε συγγραφέα για προσβολή δημοσίας αιδούς
Το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου - Φωτογραφία αρχείου

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε συγγραφέα σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία της προσβολής δημοσίας αιδούς μετά από δημοσίευση αποσπασμάτων ερωτικού μυθιστορήματος του σε λογοτεχνική εφημερίδα.

Ένα κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Ahmed Naji με τον τίτλο Istikhdam al-Hayat, στα αγγλικά Using Life, δημοσιεύθηκε σε συνέχειες σε μια κρατική λογοτεχνική εφημερίδα. Ιδιώτης τον μήνυσε πέρυσι, επειδή η ανάγνωση των αποσπασμάτων που προκάλεσε δυσφορία και ταχυπαλμία.

Ο Naji τον Ιανουάριο είχε αθωωθεί όμως ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση σε επανεκδίκαση το Σάββατο, σύμφωνα με τον δικηγόρος του. Η ετυμηγορία είναι εφέσιμη.

Στην πρώτη απόφαση το σκεπτικό ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί επειδή ελευθερία της έκφρασης είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά και η ηθική είναι υποκειμενική. Η δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιοποιήσει το αιτιολογικό ανατροπής της προηγούμενης.

Ο εκδότης της λογοτεχνικής εφημερίδας κλήθηκε να καταβάλλει πρόστιμο 10.000 αιγυπτιακών λιρών ενώ συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ