ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα για πυρκαγιά σε προσφυγικό κατάλυμα

Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα για πυρκαγιά σε προσφυγικό κατάλυμα
Twitter

Στην πόλη Μπάουτσεν της Σαξονίας ένα κτίριο που προοριζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων έπιασε φωτιά το βράδυ του Σαββάτου.

Η οροφή του κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες όπως δήλωσαν αστυνομικές αρχές του Γκέρλινγκ. Στο κτίριο γινόταν εργασίες ανακαίνισης προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί περίπου 300 πρόσφυγες.

Εβδομήντα πυροσβέστες κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, όμως όπως είπαν οι ίδιοι, το έργο τους εμποδίστηκε από τους περιοίκους. Στη συνέχεια οι αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές δύο ατόμων μετά την άρνησή τους να αποχωρήσουν από το σημείο.

Πανηγυρισμοί

Η αστυνομία ανέφερε ότι περίοικοι και μεθυσμένοι διερχόμενοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της φωτιάς, κάνοντας σχόλια και εκφράζοντας την ευχαρίστησή τους χειροκροτώντας.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, οι περίοικοι φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε καταφύγια για τους πρόσφυγες». Η εφημερίδα Dresdner Morgenpost αναφέρει ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων βρίσκονταν και αρκετά παιδιά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ακόμη άγνωστα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου των αστυνομικών αρχών.

Ένταση στο Κλάουζνιτς

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε όμως στη Γερμανία η προβολή δύο βίντεο όπου καταγράφονται αστυνομικοί στη Σαξονία να απομακρύνουν με τη βία από ένα λεωφορείο αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν ήθελαν να μεταβούν στο κέντρο φιλοξενίας τους, καθώς είχαν τρομοκρατηθεί από διαδηλωτές που καταφέρονταν εναντίον των προσφύγων και μεταναστών.

Τα δύο βίντεο, που δημοσιεύτηκαν κατόπιν στο διαδίκτυο, τραβήχτηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Κλάουζνιτς (Claußnitz), χωριό σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων νοτίως της Δρέσδης.

Στα πλάνα διακρίνεται ένας αστυνομικός να αρπάζει έναν έφηβο από το λαιμό για να τον αναγκάσει να αποβιβαστεί από το λεωφορείο, στο οποίο υπάρχει η φωτεινή επιγραφή Reisegenuss («Ευχαρίστηση να ταξιδεύουμε»). Την ίδια στιγμή έξω αντηχούν οι κραυγές περίπου εκατό διαδηλωτών που φωνάζουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να κλείσουν τη δίοδο στο λεωφορείο, φώναζαν το σύνθημα «εμείς είμαστε ο λαός» («Wir sind das Volk!»), που αντηχούσε στις διαδηλώσεις κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πρώην Ανατολική Γερμανία και χρησιμοποιούν σήμερα οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida.

Κατέβασαν με τη βία από λεωφορείο πρόσφυγες περικυκλωμένους από ακροδεξιούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ