ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο
AP Photo/Chris O'Meara

Στα 37.077 ανήλθαν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στις ΗΠΑ, καταγράφοντας ρεκόρ νέων μολύνσεων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Συνολικά σε περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια ανέρχονται τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τουλάχιστον 124.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με το CNNi, το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων είχε σημειωθεί πριν περίπου δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, όταν 36.921 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα.

Σχεδόν στις μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες σημειώνεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα αποφάσισε το «πάγωμα» της άρσης των μέτρων περιορισμού, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κήρυξε έκτακτη ανάγκη προϋπολογισμού προκειμένου να αποδεσμευθούν 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στο Τέξας ξεπεράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το όριο των 5.000 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού -5.996 επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ- ενώ οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, από τις 2.008 την 11η Ιουνίου στις 4.389 χθες. Την Τετάρτη οι αρχές ανακοίνωσαν 5.551 νέα κρούσματα. Το ποσοστό των τεστ που επιστρέφουν θετικά ανέρχεται πλέον στο 11,76%, ενώ τον Μάιο ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, διαβεβαίωνε ότι εάν ξεπερνούσε το 10% αυτό θα αποτελούσε «σήμα κινδύνου» και ότι θα άλλαζε στάση.

Το Τέξας είναι μια από τις πρώτες αμερικανικές πολιτείες που προχώρησαν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Από την 1η Μαΐου εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν, αν και με μειωμένη κίνηση.

Ο κυβερνήτης του Τέξας ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» τη διαδικασία χαλάρωσης της καραντίνας και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας του που είναι σε εξέλιξη, λόγω της «πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19» και των νοσηλειών.

«Αυτή η προσωρινή αναστολή θα βοηθήσει την πολιτεία μας να περιορίσει τη διασπορά του ιού μέχρις ότου μπορούμε να εισέλθουμε σε μια νέα φάση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων», δήλωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ σε ανακοίνωση, ζητώντας από τους κατοίκους να φορούν μάσκα και να τηρούν τις οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως μετέδωσε την Τετάρτη το CNNi, επικαλούμενο πηγές ανώτερων αξιωματούχων, τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται στο στάδιο συζητήσεων για την κατάρτιση λίστας με τις χώρες οι ταξιδιώτες των οποίων δεν θα είναι επιθυμητοί εντός των συνόρων της Ένωσης, όταν απελευθερωθούν ξανά οι διεθνείς πτήσεις, από 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNNi, η ταξιδιωτική οδηγία θα βασίζεται στον τρόπο που οι χώρες προέλευσης χειρίζονται το ξέσπασμα της πανδημίας.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν από την ταξιδιωτική οδηγία καθώς παραμένουν πρώτες με διαφορά στα κρούσματα COVID-19 με πάνω από 2,3 εκατ. και καταγράφουν επίσης τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει τους 120.000.

Ωστόσο, οι συστάσεις της Κομισιόν δεν θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Μόνο μία χώρα μπορεί να πάρει την απόφαση να ανοίξει και να κλείσει τα σύνορά της.

Με πληροφορίες από The US sees a record number of new coronavirus cases in a single day, by Jay Croft, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ