ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης κατά των ναρκωτικών

Γκουτέρες: Η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης κατά των ναρκωτικών
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ| ΙΝΤΙΜΕ

«Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές στην καλλιέργεια των παράνομων ναρκωτικών, να αντιμετωπίσουμε τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσουμε την αντίδραση της δικαιοσύνης, όπως και την πρόληψη, τη θεραπεία και τις υπηρεσίες αποτοξίνωσης από τη χρήση ναρκωτικών και τις σχετικές με τον HIV παρεμβάσεις» διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, ο κ. Γκουτέρες προέταξε πως «αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τρόπους που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία για τις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων, με τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, είπε πως είναι η «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη» και σημείωσε πως αναφέρεται στην ανάγκη λύσεων που θα βασίζονται σε γεγονότα και στην κοινή μας ευθύνη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης, με συμφωνημένο νομικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που διατυπώνονται στην Υπουργική Διακήρυξη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά το 2019 και υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την κοινή τους πολιτική για τα ναρκωτικά, εμπλουτίζουν επίσης τη βάση δεδομένων, μεταξύ άλλων και μέσω της ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης του UNODC για τα Ναρκωτικά.

Παράλληλα, επικαλούμενος την εμπειρία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε πως η αμοιβαία στήριξη και η αξιόπιστη πληροφόρηση έχουν αποδειχθεί πυλώνες της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην πανδημία και της σωτηρίας ζωών και προσέθεσε: «η συνεργασία, τα αξιόπιστα στοιχεία και η δράση που βασίζονται σε στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει το πρόβλημα των ναρκωτικών, προστατεύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων και υλοποιώντας τους Στόχους Βιώσιμους Ανάπτυξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ