ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Εντός ημερών η ανακοίνωση των χωρών για τις «αερογέφυρες»

Κορωνοϊός - Βρετανία: Εντός ημερών η ανακοίνωση των χωρών για τις «αερογέφυρες»
AP Photo/Matt Dunham

Το πράσινο φως για διακοπές των Βρετανών πολιτών σε χώρες του εξωτερικού χωρίς την υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών αναμένεται να δοθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, για μία σειρά από χώρες με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διευθετήσεις, δημιουργώντας τους λεγόμενους αεροδιαδρόμους.

Η λίστα των χωρών αυτών που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, ενδεχομένως η Πορτογαλία, αρχικά, και ενδεχομένως αργότερα να υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλους πιο μακρινούς προορισμούς.

Αντί της καραντίνας αναμένεται να εφαρμοστεί ένα σύστημα σηματοδότησης, στο οποίο οι χώρες προορισμού προέλευσης θα καταχωρούνται με πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, ανάλογα με το εάν θεωρούνται χαμηλού ή υψηλού ρίσκου σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ένωση Βρετανών τουριστικών πρακτόρων (Abta) καλωσόρισε τις πρώτες πληροφορίες για την αντικατάσταση της γενικευμένης καραντίνας από το νέο σύστημα σηματοδότησης, καθώς θα ενθαρρύνει τους πολίτες να προχωρήσουν σε κρατήσεις διακοπών.

Μιλώντας στο πρωινό πρόγραμμα του BBC, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες υγείας μας, αλλά πιστεύω ότι δεδομένου ότι η Βρετανία βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, είναι ζήτημα λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων για την άρση όλων των περιορισμών».

«Μόλις έχουμε πιο σαφή εικόνα θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις σωστές ημερομηνίες και το σωστό μήνυμα, για αυτό δεν είναι εύκολο για μένα να προσδιορίσω επακριβείς ημερομηνίες. Απλώς σας δίνω την αίσθηση της συμβουλής που παίρνουμε αυτή τη στιγμή από τους ειδικούς της υγείας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ