ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών μετά από συμπλοκές σε διαμαρτυρία

Χονγκ Κονγκ: Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών μετά από συμπλοκές σε διαμαρτυρία
AP Photo/Vincent Yu

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε τουλάχιστον 53 διαδηλωτές, μετά από συμπλοκές και κατά τη διάρκεια μιας σχετικά ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της προγραμματισμένης για εφαρμογή νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας, από την κινεζική κυβέρνηση.

Άντρες των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί, καθώς αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές μετακινούνταν από την περιοχή Τζόρνταν στην περιοχή Μονγκ Κοκ της συνοικίας Καουλούν, έχοντας την πρόθεση πραγματοποίησης μιας «σιωπηλής διαμαρτυρίας» κατά της νέας νομοθεσίας.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αργότερα ξέσπασαν συμπλοκές στην περιοχή Μονγκ Κοκ, προκαλώντας την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού, ώστε να διαλύσει ομάδες των συγκεντρωμένων.

Η αστυνομία ανέφερε στο Facebook ότι 53 διαδηλωτές συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παράνομη συμμετοχή στη διαδήλωση, προσθέτοντας ότι νωρίτερα, μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους στην ίδια περιοχή.

Σημειώνεται πως εκατοντάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών εξοπλισμένες με ασπίδες ήταν παρούσες την ώρα που το πλήθος προχωρούσε από την Τζόρνταν στην Μονγκ Κοκ στην περιοχή Κοουλούν, στο πλαίσιο μιας «σιωπηλής διαμαρτυρίας», κατά την οποία οι πολίτες περπατούσαν χωρίς να φωνάζουν συνθήματα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας συζητείται σήμερα στο Πεκίνο από την Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κατά τη διάρκεια τριήμερης συνεδρίασής του.

Η νομοθεσία αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου.

«Βρίσκομαι εδώ για να αντιταχθώ στους νόμους περί εθνικής ασφάλειας», δήλωσε η 25χρονη Έσθερ που μετείχε στην πορεία.

Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Reuters από το Hong Kong Public Opinion Research Institute έδειξε ότι πλειονότητα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη αυτή νομοθεσία της κινεζικής κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια.

Η σιωπηλή αυτή κινητοποίηση γίνεται μία ημέρα μετά την άρνηση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση πορείας που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου με αφορμή την παράδοση της πόλης από την Βρετανία στις κινεζικές αρχές πριν από 23 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ