ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ένοχοι ο Φιγιόν και η σύζυγός του για το «Penelopegate»

Γαλλία: Ένοχοι ο Φιγιόν και η σύζυγός του για το «Penelopegate»
AP Photo/Michel Euler

Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και η Ουαλή σύζυγός του Πενέλοπε για το πολύκροτο σκάνδαλο με τις «ψεύτικες δουλειές» της δεύτερης, μεταδίδει το BBC. 

Ο Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, τρία από τα οποία με αναστολή, ενώ η σύζυγός του καταδικάστηκε σε τρία έτη φυλάκισης με αναστολή.

Επίσης, ο καθένας τους καλείται να καταβάλει το ποσό των 375.000 ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείτο ότι κατέβαλε στη σύζυγό του 831.400 ευρώ για τις δουλειές που ποτέ δεν έκανε την περίοδο που εργαζόταν ως βοηθός του.

Το ξέσπασμα του σκανδάλου, γνωστό στη Γαλλία ως «Penelopegate», είχε πυρπολήσει την προσπάθεια του Φιγιόν να αναλάβει την προεδρία της χώρας το 2017, στρώνοντας τον δρόμο στην εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν αφού μετά τις κατηγορίες το ποσοστό δημοφιλίας του κεντροδεξιού υποψήφιου έπεσε δραματικά.

Σύμφωνα με τον δικαστή που έκρινε ένοχο το ζεύγος «η πληρωμή ήταν δυσανάλογη της εργασίας που έγινε. Η κυρία Φιγιόν προσελήφθη για μια θέση χωρίς αντικείμενο».

Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού κρίθηκε επίσης ένοχη για «συνέργεια και αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων πόρων» και «αποδοχή κατάχρησης κοινωνικών αγαθών».

Ο 65χρονος Φιγιόν πλήρωνε επίσης δύο από τα παιδιά τους για δικηγορικές εργασίες όταν ήταν γερουσιαστής στο διάστημα από το 2005 έως το 2007.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ