ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Εντός της ημέρας τίθεται σε ισχύ ο σαρωτικός νόμος για την εθνική ασφάλεια

Χονγκ Κονγκ: Εντός της ημέρας τίθεται σε ισχύ ο σαρωτικός νόμος για την εθνική ασφάλεια
AP Photo/Vincent Yu

Εντός της ημέρας τίθεται σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ ο αμφιλεγόμενος νόμος ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τις υπάρχουσες νομικές διαδικασίες και να διαβρώσει περαιτέρω τις αστικές και πολιτικές ελευθερίες της ημιαυτόνομης περιοχής.

Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Λαμ σε ανακοίνωση. «Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια θα τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα».

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικύρωσε τον νόμο, λίγες ώρες μετά την υιοθέτησή του από τους βουλευτές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο, που σύμφωνα με τους επικριτές του έχει στόχο να καταστείλει τις αντιδράσεις στη μητρόπολη, ενσωματώθηκε στον «Θεμελιώδη Νόμο» που αποτελεί από το 1997 το σύνταγμα στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Η ψηφοφορία

Λιγότερο από 40 ημέρες μετά την πρόταση των Κινέζων νομοθετών, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Όπως αναφέρει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο νέος νόμος θα ποινικοποιήσει αδικήματα όπως η απόσχιση, η ανατροπή εναντίον της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης, η τρομοκρατία και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νόμου οι πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ ήταν ραδγαίες, με το πολιτικο κόμμα Ντεμοσίστο, το οποίο υπερμαχόταν της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή του.

Το γεγονός πάντως ότι κανένα προσχέδιο του νόμου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει ως αποτέλεσμα οι πλειοψηφία των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ να μην γνωρίζει λεπτομέρειες για έναν νόμο που από εκεί και στο εξής θα ορίσει τη ζωή του.

Η ψήφιση του νόμου δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως και αρκετά σημεία παραμένουν ασαφή. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οι ανώτερες πιθανές ποινές βάσει του νέου νόμου θα είναι «πολύ υψηλότερες» από τις ισχύουσες.

Διαμαρτυρίες και συλλήψεις

Εκατοντάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν νωρίτερα σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νομοθεσία.

Μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών εξοπλισμένες με ασπίδες ήταν παρούσες την ώρα που το πλήθος προχωρούσε από την Τζόρνταν στην Μονγκ Κοκ στην περιοχή Κοουλούν, στο πλαίσιο μιας «σιωπηλής διαμαρτυρίας», κατά την οποία οι πολίτες περπατούσαν χωρίς να φωνάζουν συνθήματα.

«Βρίσκομαι εδώ για να αντιταχθώ στους νόμους περί εθνικής ασφάλειας», δήλωσε η 25χρονη Έσθερ που μετείχε σήμερα στην πορεία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε τουλάχιστον 53 διαδηλωτές, μετά από συμπλοκές. Άντρες των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί, καθώς αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές μετακινούνταν από την περιοχή Τζόρνταν στην περιοχή Μονγκ Κοκ της συνοικίας Καουλούν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αργότερα ξέσπασαν συμπλοκές στην περιοχή Μονγκ Κοκ, προκαλώντας την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού, ώστε να διαλύσει ομάδες των συγκεντρωμένων.

Η αστυνομία ανέφερε στο Facebook ότι 53 διαδηλωτές συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παράνομη συμμετοχή στη διαδήλωση, προσθέτοντας ότι νωρίτερα, μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους στην ίδια περιοχή.

Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Reuters από το Hong Kong Public Opinion Research Institute έδειξε ότι πλειονότητα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη αυτή νομοθεσία της κινεζικής κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια.

Η σιωπηλή αυτή κινητοποίηση έγινε μία ημέρα μετά την άρνηση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση πορείας που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου με αφορμή την παράδοση της πόλης από την Βρετανία στις κινεζικές αρχές πριν από 23 χρόνια.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα εγείρει σύντομα το ζήτημα της υιοθέτησης από την Κίνα της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ στους «ομοϊδεάτες εταίρους» στο συμβούλιο ανθρώπινων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, με την ΕΕ, την Ομάδα των 7 (G7) και πράγματι θα εγείρουμε σύντομα το θέμα στους ομοϊδεάτες εταίρους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

«Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ… οικοδομήθηκε πάνω στην αυτονομία του, στο μοντέλο ‘μία χώρα, δύο συστήματα’. Αυτό προφανώς απειλείται εάν η Κίνα, όπως τώρα φοβόμαστε, θέσει σε ισχύ τη νομοθεσία».

«Μία χώρα, δύο συστήματα»

Ο νέος νόμος αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα οργής και διαδηλώσεων στην πόλη, η οποία επί έξι μήνες πέρυσι κλυδωνιζόταν από βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι σηματοδοτεί το τέλος του «μία χώρα, δύο συστήματα», μία αρχή με βάση την οποία το Χονγκ Κονγκ διατηρούσε περιορισμένη δημοκρατία και κοινωνικές ελευθερίες από τη στιγμή που βρέθηκε υπό κινεζικό έλεγχο.

Ανάμεσα στις ελευθερίες αυτές περιλαμβάνεται το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, της ελευθερίας του τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, δικαιώματα που δεν είναι αυτονόητα για την ενδοχώρα της Κίνας.

Από την άλλη, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τα κρατικά ΜΜΕ υπερασπίζονται τον νέο νόμο λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας με φόντο τις περσινές διαδηλώσεις και της 17ετούς αποτυχίας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να περάσει παρόμοιο νόμο, μιας και η τελευταία απόπειρα, το 2003, συνοδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ