ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Με αυγά «υποδέχτηκαν» τον Σαλβίνι σε πόλη όπου επιβλήθηκε lockdown

Ιταλία: Με αυγά «υποδέχτηκαν» τον Σαλβίνι σε πόλη όπου επιβλήθηκε lockdown
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Medichini

Εντάσεις προκάλεσε η παρουσία του Ματέο Σαλβίνι σε συνοικία βόρεια της Νάπολης, στην Ιταλία, στην οποία επιβλήθηκε καραντίνα λόγω 40 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού

Οι κάτοικοι «υποδέχτηκαν» τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά με αυγά και μπουκάλια με νερό.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην κωμόπολη Μοντραγκόνε, με τον Σαλβίνι να φθάνει μία ώρα μετά την προγραμματισμένη άφιξή του.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκράτησαν τους οργισμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φώναζαν «ο Σαλβίνι είναι χειρότερος από τον Covid», ενώ άλλοι τον αποκάλεσαν «τσακάλι» και «κλόουν» και του ζήτησαν να φύγει.

Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτώση του Σαλβίνι

Σε πτωτική πορεία συνεχίζει να βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ιδιωτικού ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού "La 7", που αντίθετα έδειξε ανοδική πορεία για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο δείχνει να ανακτά ένα μικρό μέρος της δύναμής του.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Σαλβίνι εξασφαλίζει το 26,6% της πρόθεσης ψήφου, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο «πείθει» το 20,3% των ερωτηθέντων. Το κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται στο 16%, ενώ, τέταρτο κόμμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, είναι τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, με ποσοστό 14,2%.

Παράλληλα, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζει την δύναμή της στο 5,6% της πρόθεσης ψήφου. Η Ιταλική Αριστερά, στην φάση αυτή εκφράζει το 3,5% των Ιταλών. Το μικρό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», τέλος, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, δεν ξεπερνά το 3%.

Όπως υπογράμμισαν οι πολιτικοί σχολιαστές, η Λέγκα που πέρυσι είχε φτάσει και το 33% χάνει συνεχώς υποστηρικτές, την ώρα που ενισχύονται διαρκώς τα ακραία «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως ο Ματέο Σαλβίνι δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023 -το αργότερο- θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς, την ώρα που οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε δεν καταφέρνουν να αγγίξουν το 40% της πρόθεσης ψήφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ