ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανεξάγει τους S-400 χωρίς τη συγκατάθεσή μας

Ρωσία: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανεξάγει τους S-400 χωρίς τη συγκατάθεσή μας
Φωτογραφία αρχείου Serbian Presidential Press Service via AP

Η Τουρκία δεν μπορεί να επανεξάγει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνολογική Συνεργασία Μαρία Βαραμπιόβα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Defence News, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Τιούν πρότεινε στις ΗΠΑ να αγοράσουν συστήματα S-400 από την Τουρκία για να επιλυθούν μια σειρά αντιπαραθέσεις με την Άγκυρα πάνω στο ζήτημα του προγράμματος παραγωγής των μαχητικών F-35.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, ο Τιούν πρότεινε τροπολογία στον νόμο που αφορά στις χρηματοδοτήσεις για αμυντικούς σκοπούς για το οικονομικό έτος 2021, η οποία θα επιτρέψει να γίνουν οι αγορές παρόμοιων εξοπλισμών με την αξιοποίηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του στρατού ξηράς των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ υπέθεσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί «θα κάνουν βίδες» τα αντιαεροπορικά αυτά αμυντικά συστήματα για να δημιουργήσουν στη βάση τους κάποιο δικό τους σύστημα.

«Προς το παρόν δεν διαθέτουν ένα τέτοιο οπλικό σύστημα» δήλωσε ο Τζαμπάροφ μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Govorit Moskva». Κατά την άποψη του η Άγκυρα δεν θα κάνει μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, αφού αν παραδώσει τα συστήματα στις ΗΠΑ, αμέσως θα πάψει να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, εάν οι ΗΠΑ αποκτήσουν κάποιο τέτοιο σύστημα S-400. Κατά την άποψη μου, θα το κάνουν αποκλειστικά για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους ή, για να μιλήσουμε με σαφήνεια, για να κλέψουν απλώς τα στρατιωτικά μας μυστικά», δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός Όλεγκ Μαρόζοφ, με τη σειρά του χαρακτήρισε την πρόταση του Τιούν τρόλ. «Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και είναι κατανοητό ότι έχει στο έδαφος της S-400, τότε και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολλά γι αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Μορόζοφ.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι υπέθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα εξετάσει την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή. «Η πρόταση αυτή είναι άνευ αρχών κυνική, αλλά ελπίζω ότι είναι αμφίβολο να γίνει αποδεκτή ώστε νε εξεταστεί από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Σλούτσκι και προσέθεσε : «νομίζω ότι στην Τουρκία συνειδητοποιούν επίσης ότι ακόμη και μια υποθετική συζήτηση μιας παρόμοιας επανεξαγωγής μπορεί να περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα, η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής, αναφορικά με την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400.

Η ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας των αμυντικών συστημάτων S-400 καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι τα συστήματα θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις.

Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας Ισμαήλ Ντεμίρ, λέγοντας ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν επί της αρχής στην παράδοση της δεύτερης παρτίδας, η οποία –όπως και η πρώτη- θα χρησιμοποιηθεί για να επιτελέσει τον σκοπό της: την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στο παρελθόν επικρίνει την Τουρκία ότι σκοπεύει να αγοράσει τα συστήματα S-400 προκειμένου να τα αποθηκεύσει ή να τα ξαναπουλήσει.

Η Ουάσιγκτον έχει ενοχληθεί σφόδρα από την απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά του συστήματος S-400 και υποστηρίζει ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά οπλικά συστήματα, ενώ θα μπορούσε να υπονομεύσει και τα αμερικανικά μαχητικά στελθ F-35. Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35 εξαιτίας της συμφωνίας της με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ