ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: «Δαμόκλειος σπάθη» για τη Μέση Ανατολή η άρση του εμπάργκο όπλων για το Ιράν

Πομπέο: «Δαμόκλειος σπάθη» για τη Μέση Ανατολή η άρση του εμπάργκο όπλων για το Ιράν
AP Photo

Η άρση τον Οκτώβριο του εμπάργκο όπλων για το Ιράν θα ισοδυναμούσε με την παροχή σε αυτή τη χώρα μιας «Δαμόκλειας σπάθης για την οικονομική σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που εξαρτώνται από σταθερές τιμές ενέργειας», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πρόσφατα στους 14 εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει απεριόριστη παράταση του εμπάργκο όπλων το οποίο εφαρμόζεται στο Ιράν και εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έκρινε ότι οι αμερικανικές πιέσεις στον ΟΗΕ για την επιβολή στο Ιράν νέων διεθνών κυρώσεων συνιστούσαν «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε» τις αμερικανικές απόπειρες για τη «νομιμοποίηση» από τον ΟΗΕ «της πολιτικής της μέγιστης πίεσης».

«Αυτό που λαμβάνουμε τελικά είναι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος μίλησε στην αρχή της συνεδρίασης, δεν μετείχε πλέον στην τηλεδιάσκεψη.

Αλλά και η Κίνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες αποχώρησαν το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη με το Ιράν το 2015, δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να ζητούν την εκ νέου επιβολή από τον ΟΗΕ των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Η Κίνα αντιτίθεται στις πιέσεις των ΗΠΑ για την παράταση του εμπάργκο όπλων», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

«Έχοντας αποχωρήσει από τη συμφωνία JCPOA, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέλος (της συμφωνίας αυτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) και δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να ενεργοποιούν» μια επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε ο Τζανγκ Τζουν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ